Ukrayna Merkez Bankası “Ekonomik krizin zirvesi ikinci çeyrekte görülecek”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) tarafından yayınlanan bir mesajda Ukrayna’nın henüz karantina çıkışının ilk aşamasında bulunmasına rağmen, ülke bu yılın ikinci çeyreğinde ekonomik krizde bir zirve bekliyor.

Merkez Bankası

Koronavirüs karantina tedbirleri sonrasında dünya çapında işsizlerin sayısını arttı. Buna ek olarak, işgücü piyasası Ukrayna’da da bozulmuştur: işletmeler personel sayısını azaltmaktadır veya işçileri ücretsiz izne göndermek zorunda kalmaktadır.

Tüm sektörlerdeki iş sahalarında boş pozisyonların sayısı da azalmıştır ve kriz öncesine göre önemli ölçüde düşük kalmaktadır.

Merkez Bankası’na göre “Ukrayna’daki ekonomik krizin zirvesi tam olarak ikinci çeyrek olacak. Karantina iptali, Haziran ayının sonundan önce gerçekleşecek, bu da ticari faaliyetlerin yakında iyileşeceği anlamına geliyor. Aynı zamanda işgücü piyasasında bir canlanma beklemeliyiz.”

Ayrıca, Merkez Bankası önümüzdeki yıl işsizlik oranının krizden önceki haline gelebileceğini kaydetti.

Buna ek olarak, NBU önemli faktörlerin üstesinden gelinirse Ukrayna uzun vadeli ekonomik kalkınma bekleyebilir. Bu faktörler arasında: düşük işgücü verimliliği, işgücü becerilerinin işverenlerin gereksinimlerini karşılamaması, göç, işgücüne düşük katılım (diğer ülkelerde, Ukrayna’ya kıyasla daha fazla kadın işe çekilmektedir), ayrıca yaşlanma ve nüfus düşüşü.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com