Ukrayna Merkez Bankası döviz rezervleri 27.8 milyar dolara düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Haziran 2021 itibariyle, ön verilere göre Ukrayna’nın uluslararası rezervleri 27 milyar 839 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında, devletin dış ve iç yükümlülükleri gereği geri ödemeler sebebiyle % 0.6 oranında azalmış, kısmen de hükümet lehine döviz kazançları ile dengelenmiştir.

Mayıs ayı boyunca rezervlerin dinamikleri aşağıdaki faktörler tarafından belirlendi:

  • İlki, kamu borç yönetimi işlemleri. Yabancı para cinsinden kamu borcunun tahsili ve geri ödenmesi için yapılan hükümet ödemelerinin toplam tutarı 650.6 milyon ABD Doları (eşdeğeri) olmuştur.

Özellikle 529.3 milyon dolarlık, yerel devlet tahvillerinin hizmet ve geri ödemesine odaklanmış, diğer yükümlülüklerini ülkenin döviz cinsinden yerine getirmiştir.

Aynı zamanda hükümetin döviz kazancı 417 milyon 900 bin dolar olarak gerçekleşti. İçinde 354 milyon 300 bin dolarlık devlet tahvili bulunmaktadır. Ayrıca Mayıs ayında Merkez Bankası ve hükümet 64.3 milyon doları Uluslararası Para Fonu’na ödedi.

  • İkinci olarak, finansal araçların yeniden değerlemesi (piyasa değerindeki ve döviz kurlarındaki değişiklikler) sonucu 136.8 milyon dolar arttı.

Mayıs ayında bankalararası döviz piyasası dengelenmiş, bu nedenle Merkez Bankası döviz müdahalesi yapmamıştır.

Mevcut uluslararası rezerv hacmi, Ukrayna’nın yükümlülüklerini ve hükümetin ve Merkez Bankası’nın mevcut operasyonlarını karşılamak için yeterli olup 4.2 aylık ithalatı kapsayabilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com