Ukrayna Merkez Bankası dördüncü seferde de politika faizini değiştirmedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) Yönetim Kurulu, bu yılın Haziran ayından bu yana dördüncü kez indirim oranını değiştirmeyerek % 6’da tuttu.

Merkez bankası Kasım ayında % 3.8’e yükselen enflasyonun yıl sonunda +/- 1 puanla % 5 seviyesinde belirlenen hedef koridor içerisinde olacağını bekliyor.

Merkez Bankası’na göre hükümet tarafından Ocak 2021’de açıklanan karantina kısıtlamalarının iktisadi faaliyet, tüketici talebi ve buna bağlı olarak enflasyon üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olacağı belirtiliyor.

Aynı zamanda NBU, dengeli para ve maliye politikalarının yalnızca ekonomik büyümeye dönüşe değil, aynı zamanda gelecekte ılımlı enflasyon oranlarını korumaya da katkıda bulunacağını belirtiyor.

Yayınlanan mesajında “IMF ve diğer uluslararası ortaklardan sağlanan finansman, planlanan bütçe harcamalarının uygulanması açısından kritik önem taşıyor. Bu destek olmadan, ekonomiyi canlandırmak için gereken mali dürtü önemli ölçüde azalacak ve toparlanma yavaş olacaktır.” denildi.

Ukrayna’nın uluslararası alacaklılarla yapılan anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin, iç ve dış piyasalarda devlet borçlanma maliyetini düşürmeye yardımcı olacaktır.

Merkez Bankası, makro-finansal istikrar için en önemli riskin hala koronavirüs salgınının yoğunlaşması ve bunun üstesinden gelmek için karantina önlemleri olduğunu, bunun da tüketici duyarlılığında bir bozulmaya ve iç talebin bastırılmasına yol açarak ekonomik faaliyeti ve enflasyonu yavaşlatacağını ekledi.

Tüketici talebini kısıtlayacak ve bir bütün olarak ekonomik büyümeyi yavaşlatacak olumsuz bir pandemi senaryosu gerçekleşirse, Merkez Bankası’nın ekonomiye ek bir parasal itici güç sağlayabileceği belirtiliyor.

Açıklamada, “Aynı zamanda, salgının olumsuz senaryosunun uygulanması, tüketici talebini sınırlayacak ve bir bütün olarak ekonomik büyümeyi yavaşlatacak. Bu koşullar altında, enflasyonist baskı zayıflarken, Merkez Bankası ekonomiye ek bir parasal itici güç sağlayabilecektir.” denildi.

31 Ocak 2020’den itibaren NBU, politika faizi oranını yıllık % 13.5’ten % 11’e, 13 Mart’tan itibaren % 10’a ve 24 Nisan’dan itibaren yıllık % 8’e düşürdü. Bundan sonra, 12 Haziran’dan itibaren, Merkez Bankası yönetim kurulu göstergeyi 2 puan daha düşürdü ve yıllık yüzde 6’ya indirdi. Sonraki üç toplantıda da (Temmuz, Eylül ve Ekim’de) bu seviyede tuttu.

Aynı zamanda, Ekim ayının sonunda, Merkez Bankası, politika faizi oranının tahmin yörüngesini 2021’in sonunda % 7.5’e yükselerek ardından 2022 sonunda % 6.5’e düşmesi şeklinde değiştirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com