Ukrayna Medyası: Türkiye’yi Müttefiklerimiz Arasında Tutmalıyız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’in Türkiye ziyaretini değerlendiren Ukraynalı uzman Maksim Gluşenko, Kiev’in sadece ABD ile değil, Washington ile ihtilaf halinde olan ülkelerle de işbirliği yapmaya hazır olduğunu, Türkiye’nin ise savunma sanayii alanında Ukrayna’nın başarılı bir ortağı olabileceğini belirtti.

Ukrayna’nın Anti-Kriz Girişimleri Merkezi adlı düşünce kuruluşu başkanı Maksim Gluşenko, Ukrayna basınına demecinde Kiev’in sadece ABD ile değil, Washington ile ihtilaf halinde olan ülkelerle de işbirliği yapmaya hazır olduğunu, Türkiye’nin ise savunma sanayii alanında Ukrayna’nın başarılı bir ortağı olabileceğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’in geçen hafta gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinin önemine değinen Gluşenko, Türkiye’nin Ukrayna’nın başta savaşın sona erdirilmesi ve Donbass bölgesinin yeniden entegrasyonu gibi konularda işbirliği yapabilecek müttefiklerinden oluşan toplulukta tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ayrıca bakınız: Türkiye – Ukrayna Ekonomik İlişkilerinde Umutlar Artıyor

Türkiye’nin savunma sanayii alanıyla da Ukrayna’nın ilgisini çektiğini dile getiren Gluşenko, bu ülkenin son 10 yıl içinde savunma sanayiinde, özellikle de milli projelerde büyük bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ukraynalı uzman, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye bu alanda ortağımız olabilir. Ancak sadece bize silah satacak bir ortak değil, ortak projeleri geliştirme alanında. Biz kendi savunma sanayimizi geliştirmeliyiz. Ankara ile zaten kötü olmayan ilişkilerimizi daha da geliştirmeliyiz.

Bunun için daha somut şeyler, uygulamada adımlar, Türkiye’nin rolünün ve çıkarlarının belli olacağı reel projeler gerekli. İki ülke arasındaki 2018 ticaret hacminin 4 miyar olduğu ve bu rakamın bu yıl 10 milyara çıkarılması ile ilgili açıklamalar yapıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ve Türkiye arasında serbest ticaret bölgesi kurma vaktinin geldiğini de açıklamıştı ve bu alanda somut adımlar görmek isteyecek.

Ziyaretin, ortaklık ilişkilerinin ileride de süreceğini ve Erdoğan’ın Ukrayna meseleleri konusundaki tutumunu göstermesi önemli. Bizim içinse son zamanlarda dış siyasette pek sık görülmeyen çok yönlülüğü ortaya koymamız, birçok konuda ihtilafı olan hem ABD, hem de Türkiye ile iyi ilişkilerimizi korumamız anlamına geliyor.” (Sputnik)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com