Ukrayna küresel suç düzeyi sıralamasında 34. sırada, Türkiye 12. sırada yer aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzmanlar, Ukrayna’yı suç oranı yüksek ve yetkililerin buna direnme kabiliyetinin düşük olduğu bir ülke olarak değerlendirdi.

2021 yılı Sınıraşan Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim raporuna göre Küresel Organize Suç Endeksi sıralamasında Ukrayna 34. sırada yer aldı. Ayı sıralamada Türkiye ise 12. sıradadır.

Ülkelerin derecelendirilmesi üç kritere göre değerlendirdi:

  • Suç piyasalarının ölçeği ve etkisi;
  • Dört tür suçun yapısı ve etkisi (mafya, suç şebekeleri, devlet kurumlarına gömülü suç yapıları ve yabancı suç yapıları);
  • Ülkelerin organize suça karşı direnci.

Her bir kriter için ülke, 1’den 10’a kadar bir ölçekte değerlendirildi.

Ukrayna, yabancı yatırımcılar tarafından kontrol edilen dünyanın en büyük ikinci arazi alanıdır

Ukrayna 6.18 puanla Sırbistan (6.21) ve Nepal (6.16) arasında 34. sırada yer aldı. Raporun yazarları, Ukrayna’yı yüksek düzeyde organize suç ve yetkililere karşı zayıf direnci olan ülkeler grubuna bağladılar. Aynı zamanda, devletin suçla “açık, şeffaf ve etkili” mücadele etme yeteneği de düşük olarak değerlendirildi.

Türkiye ise 6.89 puanla Kenya ve Filipinlerin arasında 12. sırada yer aldı.

Sıralamada ilk sırayı Demokratik Kongo Cumhuriyeti (7.75) aldı. Kolombiya (7.66) ve Myanmar (7.59) ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca ilk 10 suç ülkesi arasında Meksika, Nijerya, İran, Afganistan, Irak, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Honduras yer aldı.

Rusya 6.24 puanla 32. sırada yer aldı. 83. sırada yer alan Belarus (5,08), suç oranlarının düşük olduğu ve yetkililerin buna direnme kabiliyetinin düşük olduğu ülkeler grubuna dahil edildi.

Aynı zamanda en iyi durum, reytingde 1.54 puanla 193. sırayı alan Pasifik devleti Tuvalu’da.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com