Ukrayna Kilisesi için otosefali ile ilgili müzakereler 100 yıl önce İstanbul’da gerçekleştirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bir asır önce, İstanbul’da çalışan ve Ekümenik Patrikhanesi ile aktif olarak iletişimde bulunan diplomat Vladimir Murskiy, Ukrayna’nın Yerel Kilisesine sahip olması için çalıştı.

Ukrayna Kilisesi

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Aleksander Gaman, o dönemde de Ukrayna devletinin bugüne benzer zorluklarla karşılaştığını belirterek “Tarih tekerrür ediyor… Tam yüz yıl önce İstanbul’da çalışan diplomat Vladimir Murskiy, bizim bugün yaptığımız ve yapmaya çalıştığımız şeyle aynı şeyi yaptı. Ekümenik Patrikhanesi ile aktif olarak iletişim kurdu, Ukrayna’nın kendi Yerel Kilisesini almasını sağlamak için çalıştı.” dedi.

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu da Ukrayna Ortodoks Kilisesi için Otosefali’yi edinme sürecinde aktif rol almıştı.

Başkonsolos yaptığı açıklamada “Şahsen bir önceki konsolosumuzun bir asır önce başladığı işi tamamlama sürecine tanık ve katılımcı olmaktan çok memnun kaldım. Ekümenik Patrikhanesi’ne ve şahsen Patrik Bartholomeos bu fikri desteklediği ve uyguladığı için minnettarız.” dedi.

Murskiy’nin çalışmalarından, 100 yıl önce Ukrayna‘nın bugüne benzer zorluklarla karşılaştığı bilinmektedir diyen Gaman “Yüz yıl önce, Ukrayna’nın benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bugün devletin ve Ukrayna Kilisesi‘nin Rusya’nın baskısı ve silahlı saldırganlığı karşısında bağımsızlığı için mücadele içinde olduğunu düşünün.” diye ekledi.

Başkonsolos, Türkçe olarak yayınlanan Murskiy’nin eserlerinin çevirisi üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Vladimir Murskiy‘nin 1930 yılında yayımlanmış “Ukrayna ve İstiklal Mücahadeleri” ile 1932 yılında Türkçe yayınlanmış “Yeni Rusya’nın İç Yüzü” adlı bir kitabı bulunmakta olup, 1935 yılında İstanbul’da vefat etmiştir; mezarı Feriköy’deki katolik mezarlığında bulunmaktadır.

Kaynak: ukrinform

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com