Ukrayna kendi ulusal dijital para birimini piyasaya sürecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı, ülkede kendi merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya sürmeyi planlıyor.

Ukrayna Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülecek olan dijital paranın Stellar (XLM) kripto para biriminin blok zincirine dayanması bekleniyor.

Dijital Sanayi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aleksandr Bornyakov, Stellar Development Foundation ile ortaklığın tüm CBDC ağının geliştirilmesine ve genel olarak Ukrayna’daki kripto para ekosisteminin geliştirilmesine yardımcı olacağını söyledi. Stellar kripto para dünyasında 14. sırada bir büyüklüğe sahiptir.

Proje aşağıdaki hedeflere sahiptir:

  • Ukrayna’da sanal varlıklar pazarının geliştirilmesinde işbirliği;
  • Sanal varlıklarla ilgili projeler için destek;
  • Ukrayna’da stabilcoin cirosunun uygulanması ve düzenlenmesi;
  • Ukrayna Merkez Bankası dijital para biriminin geliştirilmesine yardım.

İşbirliği anlaşması geçen yıl 28 Aralık’ta imzalandı, ancak geçtiğimiz günlerde kamuya açıklandı.

Dijital Sanayi Bakanlığı temsilcisine göre Ukrayna, Çin, Japonya, Singapur ve Fransa gibi diğer ülkelerin deneyimlerine dayanarak böyle bir karar aldı. Ülke olarak 2017’den beri CBDC’yi başlatmayı planlıyorlar.

“Ukrayna Merkez Bankası, 2017’den beri ulusal dijital para birimi konusunu geliştiriyor ve inceliyor. Bu, Ukrayna’nın en önemli finansal trendlerden birine doğru ilerlediğini gösteriyor. Bakanlık olarak, ülkemizin Doğu Avrupa finans piyasasındaki teknolojik değişikliklere uyumunu ve rekabet gücünü sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

The Stellar Development Foundation’ın resmi olarak Ağustos 2021’de Ukrayna’da faaliyete geçmesi bekleniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version