Ukrayna karantinaya girmeseydi 54 milyar dolar kaybederdi (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Koronavirüsün yayılması nedeniyle ortaya çıkan karantina 53.5 milyar dolara mal oldu; Ukrayna eğer karantinaya girmeseydi de ekonomi 54 milyar dolar kaybederdi.

Dolar

Kiev Ekonomi Okulu tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre eğer Ukrayna karantinaya girmeseydi bunun ekonomik sonucu olarak 54 milyar dolar kaybedecekti.

Karantinanın uygulanmadığı kara senaryoya göre, bunun maliyeti Ukrayna’ya 54 milyar dolar yani GSYİH’nin üçte birine malolacaktı.

Kiev Ekonomi Okulu Başkanı ve Ukrayna eski Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofey Milovanov “Öte yandan, karantinanın devam etmesi nedeniyle ekonominin ne kadar para kaybettiğini de hesaplayabiliriz: ulaşım çalışmıyor, ekonomik kriz devam ediyor ve insanlar işini kaybediyor. Bu kayıplar da yaklaşık 53.5 milyar dolar.” dedi.

Ukrayna‘nın karantina ile kurtardıklarının, ekonomik açıdan Ukrayna’nın karantina nedeniyle kaybettikleri ile aynı olduğunu belirten Milovanov “Etik bir bakış açısıyla insan hayatını kurtarmak daha önemlidir.” diye ekledi.

Kiev Ekonomi Okulu karantinaya girilmemesi durumunda ekonomik kayıpların hesaplanmasında Ukrayna’da “ortalama yaşam” kavramı temelinde; hükümetin ve IMF’nin matematiksel modelleri ve tahminlerine dayalı olarak kullanılan verileri kullanarak yaptığını açıkladı.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com