Ukrayna, İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki gözlemci statüsü talebini yeniledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, İslam dünyası devletleri ile etkileşimi derinleştirmek için İslam İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci statüsü alma talebini yeniledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar görüşmelerde “Yakın gelecekte, söz konusu yetkili dernek ile kurumsal formatta daha yakın koordinasyona ve üye ülkelerle ikili düzeyde ilişkilerin derinleşmesine katkıda bulunacak olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) gözlemci statüsü elde etmekle ilgileniyoruz.” dedi.

Ayrıca İİT genel sekreteri El-Useymin’e, Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarındaki durum hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve muhatapların dikkatini, işgale katılmayan yarımada sakinlerine işgal yönetimi tarafından uygulanan baskı ve zulümlere çekti. Kırım Tatarlarının özellikle dini gerekçelerle en büyük zulme maruz kaldığı kaydedildi.

Bu bağlamda, Dışişleri Bakan Yardımcısı, amacı Kırım’ın işgalden arındırılması politikasının çabalarını daha da pekiştirmek ve koordine etmek olan Kırım Platformu girişimine dikkat çekti ve Müslüman Kırım Tatarlarının sorunlarına ve haklarına dikkat ettiği için İİT’ye şükranlarını sundu. Örgütün üye devletlerinin Dışişleri Bakanları Konseyi zirveleri ve toplantılarının ilgili nihai belgelerine bu yansıtılmıştır.

Tarafların, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve İİ Genel Sekreterliği düzeyinde düzenli temasları sürdürme eğilimlerini ifade ettikleri kaydedildi. Ceppar, İİT Genel Sekreterini Ukrayna’ya davet etti.

Merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında kuruldu ve dünyadaki 57 Müslüman devletini birleştiriyor. BM’den sonra en büyük ikinci organizasyondur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla), Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland gözlemci ülkelerdir.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletleri ise: Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei Darüsselam, BurkinaFaso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün ve Yemen

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com