Ukrayna, İnsani Gelişme Endeksi’ndeki konumunu önemli ölçüde iyileştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna İnsani Gelişme Endeksi’nde geçtiğimiz yıla göre 14 sıra yükseldi ve bu yıl 74. sırada yer aldı. Türkiye ise 5 sıra yükselerek 54. sırada yer aldı.

Ukrayna Kiev Meydan Heykel

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi Sıralaması’nda Ukrayna 0.779 katsayı ile 189 ülke arasında 74. sırada yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye ise 0.820 katsayı ile 54. sırada bulunmaktadır.

Endekse göre Ukraynalıların ortalama yaşam süresi 72.1 yıldır. Halkın ortalama okullaşma süresi 11.4 yıl iken, halk için beklenen okullaşma süresi ise 15.1 yıl olarak ölçüldü. Kişi başına gayri safi milli gelir endeksi 13,216 dolar.

Türkiye için ortalama yaşam süresi ise 7.7 yıldır. Türkiye’de ortalama okullaşma süresi 8.1 yıl iken, halk için beklenen okullaşma süresi ise 16.6 yıl olarak ölçüldü. Kişi başına gayri safi milli gelir endeksi 27,701 dolar.

Listenin başında Norveç yer alırken, ikinci sırada İrlanda ve sonrasında İsviçre yer almaktadır. Ayrıca TOP- 10 içerisinde Hong Kong, İzlanda, Almanya, İsveç, Avustralya, Hollanda ve Danimarka bulunmaktadır.

Geçen yılki İnsani Gelişme Endeksi’nde Ukrayna 0.750 katsayı 88. sırada iken, Türkiye 0.809 katsayı ile 59. sırada idi.

Yıllık BM İnsani Gelişme Raporu “İnsani Gelişme Endeksi” ülke sakinlerinin ortalama yaşam süresi, eğitim ve gelir düzeyi dikkate alınarak derlenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com