Ukrayna inovasyon endeksi sıralamasında yükseldi:

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna küresel inovasyon endeksinde iki basamak yükselerek 45. sırada yer aldı. Aynı endekste Türkiye ise 51. sırada yer aldı.

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı rapora atfen yaptığı açıklamada “Ukrayna, inovasyon endeksi derecelendirmesinde ve alt endekslerde genel iyileştirme gösteriyor. Eğitimde +20 ve Ar-Ge’de +10 pozisyon aldık. Ayrıca düşük gelirli ülkeler arasında ikinci sırayı koruduk.” dedi.

Ukrayna Alt Orta Gelirli ülkeler kategorisinde, Türkiye ise Üst Orta Gelirli ülkeler içerisinde değerlendirilmiştir. Ukrayna 36.32 genel endeks puanıyla 45. sırada yer alırken, Türkiye 34.90 genel endeks puanıyla 51. sırada kendine yer buldu. Ukrayna 29 ülkenin yer aldığı kendi gelir kategorisinde Vietnam’dan sonra 2. sırada yer alırken, Türkiye 37 ülkenin yer aldığı kendi gelir kategorisindeki ülkeler arasında 8. sırada yer aldı; ilk sırada Çin bulunmaktadır.

Ukrayna ve Türkiye’nin arasında Romanya, Rusya Federasyonu, Hindistan, Karadağ ve Filipinler bulundu.

“Küresel İnovasyon Endeksi 2020” alt kategorilerinde sıralamasında Ukrayna ve Türkiye’nin yerleri şu şekildedir.

  • Kurumlar alt kategorisinde Ukrayna 93, Türkiye 94;
  • İnsan Sermayesi ve Araştırma alt kategorisinde Ukrayna 39, Türkiye 42;
  • Altyapı alt kategorisinde Ukrayna 94, Türkiye 54;
  • Pazar çeşitliliği alt kategorisinde Ukrayna 99, Türkiye 28;
  • İş dünyası çeşitliliği alt kategorisinde Ukrayna 54, Türkiye 57;
  • Bilgi ve Teknoloji alt kategorisinde Ukrayna 25, Türkiye 57;
  • Yaratıcılık alt kategorisinde Ukrayna 44, Türkiye 50.sırada yer almaktadır.

Genel sıralamada İsviçre birinci sırada yer alırken, onu İsveç, ABD, İngiltere ve Hollanda izledi. Toplamda, mevcut yıl sıralamasında 131 ülke temsil edilmektedir.

Uluslararası inovasyon endeksinin değerlendirilmesi, hem inovasyonun ticari sonuçlarını hem de bu yöndeki hükümet politikasını inceleyen büyük bir çalışmanın parçasıdır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com