Ukrayna ile IMF arasındaki stand-by programı sona erdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

17 Şubat 2020 tarihinde Ukrayna ile Uluslararası Para Fonu arasında 18 Aralık 2018’de onaylanan kısa süreli işbirliği programı tamamlandı. Şu anda Ukrayna IMF ile işbirliği programlarında bulunmamaktadır.

Stand-by programının bir parçası olarak IMF, Ukrayna‘ya 14 aylık bir süre içinde toplam 3.9 milyar dolarlık 3 dilim sağlayacaktı. Ancak, Ukrayna bu programın sadece bir dilimini yaklaşık 1.4 milyar dolar olarak almayı başardı; bu miktar programın imzalanmasından hemen sonra transfer edildi.

IMF’den ikinci dilimin 2019 baharında gelmesi gerekiyordu, ancak o zamana kadar Ukrayna hükümeti fonun gereksinimlerini karşılamadı. Buna ek olarak, cumhurbaşkanlığı ve ardından parlamento seçimleri oldu ve iktidar değişikliği nedeniyle IMF yeni dilimlerin verilmesi konusunda bir karar almadı.

Yeni hükümetin kurulmasından sonra, Ukrayna yeni bir IMF programı üzerinde müzakerelere başladı. IMF misyonları Ukrayna‘yı birkaç kez ziyaret etti.

7 Aralık 2019’da Ukrayna ve Uluslararası Para Fonu, IMF’nin Ukrayna ile bir kredi programı imzalama niyeti anlamına gelen ön anlaşma imzalayarak yeni bir işbirliği programı başlatmayı kabul etti. Toplam fon miktarı 3 yıllık bir süre için yaklaşık 5.5 milyar dolar olacaktı.

Son olarak, IMF ile Ukrayna arasında yeni bir program kabul edilmesi IMF’nin Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek. Ancak bu henüz gerçekleşmedi. Bunun bir nedeni, Ukrayna’nın IMF’nin önceki beklentilerini karşılayamamasıdır. Bunlar arasında PrivatBank‘ın eski sahiplerine dönmesine izin vermemesi gereken bir yasanın kabul edilmesi de var. IMF, ayrıca Ukrayna’nın bir tarım arazi piyasasını tamamen açmasını istiyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com