Ukrayna İçişleri Bakanlığı: “Hasidilere sınır açılmayacak”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, soğuk hava yaklaştığı için sınırda mahsur kalan Hasidi hacılara evlerine dönmelerini tavsiye etti

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Hasidilere sınır açılmayacak

Yetkililer, Beyaz Rusya sınırında mahsur kalan Hasidik hacıları için bir istisna yapmak niyetinde değiller ve Eylül ayı sonundan önce getirilen giriş yasağını kaldırmayacaklar.

İçişleri Bakanı danışmanı Mihail Apostol tarafından 17 Eylül Perşembe günü Ukrayna-24 TV kanalının yayınında yeniden duyurulduğuna göre “Salgınla bağlantılı olarak Ukrayna sınırlarını yabancılara kapattı. Hasidiler için istisna olmayacak” denildi.

Hacıların eve dönmesini tavsiye eden Apostol “Soğuk bir hava var, bizim tavsiyemiz Beyaz Rusya’ya dönüp bilet almaları ve ülkelerine geri gitmeleri” dedi.

Hem sınırda, hem de Hasidilerin gitmek istediği Uman’da durumun kontrol altında olduğunu belirten Apostol ayrıca Uman’da üç bine kadar hacı olduğunu söyledi. Hepsinin Cuma günü Haham Nachman’ın mezarını ziyaret edebileceğini ekleyen Apostol “Hepsi karantina tedbirlerine tabi olarak hac yerine gidecek.” dedi.

Düzeni sağlamak için , Uman’a yaklaşık 500 Ukraynalı polis gönderildi. Ayrıca İsrail’den beş polis memuru gönderildi .

Bakanlar Kurulu’nun Belarus sınırında bulunan Çernigov bölgesindeki Novye Yarilovichi kontrol noktasını kapatarak Hasidilerin karantina yasağına rağmen Ukrayna’ya geçmeye çalışmasını engelledi. Çeşitli tahminlere göre sınırda 2 binden fazla Hasidi bulunmaktadır.

Roş Aşana veya diğer bir deyişle İbrani yeni yılı 5781, Miladi takvimde 18 Eylül’e karşılık geliyor. Roş Aşana, Yahudi geleneğinde üç günlük bir bayram olarak kutlanıyor. Hacılar için, Yahudi yılbaşı Roş Aşana Bayramı’nı, Breslov Hasidik hareketinin kurucusu Tzadik Nachman’ın kabri başında karşılamak ve dualar okumak büyük bir sevap olarak kabul edilmektedir. Geçen yıl Roş Aşana’yı kutlamak için 50 binin üzerinde Hasidik hacı Uman‘ı ziyaret etmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com