Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Araba hırsızlarına arabayı iade etmeleri karşılığında para vermeyin

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çalınan arabaların sahipleri, bu yılın başından itibaren, hırsızlara 29 aracı iade etmeleri için ücret ödedi.

İçişleri Bakanlığı, taşıt hırsızlığına dönük cezaların sertleştirilmesine ilişkin yasanın yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, arabası çalınanlara bunu yapmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Geraşçenko Pazartesi günü Kiev’de bir brifingde otomobil sahiplerine hitaben yaptığı açıklamada, “Bu tür eylemleriniz (çalıntı bir arabayı iade etmek için araba hırsızlarına ödenen ücret), maalesef, araba hırsızlığı pazarını canlandırıyor.” dedi.

Ayrıca araba hırsızlarını da uyararak “Beyler, araba hırsızları, sizin için çalıştığımızı bilmelisiniz … Yeni yasa daha ağır, sizin için riskler artık önemli ölçüde artıyor.” sözlerini ekledi.

Geraşçenko, 25 Eylül’de Cumhurbaşkanının, araç hırsızlığı sorumluluğunu artırmaya ilişkin Ceza Kanunun 289. Maddesini değiştiren bir yasa imzaladığını hatırlattı. Ona göre, daha önce ilk araç hırsızlığı sonrasında sadece bir para cezası verilebiliyordu, şimdi bu norm sertleştirildi. Geraşçenko’ya göre tekrarlanan kaçırma için hapis cezalarında erteleme de olmamalı.

Ulusal Polis Kriminal Soruşturma Dairesi başkanı Vadim Dziubinskiy, araç sahiplerinin araba hırsızlarına bir arabayı iade ettikleri için ne sıklıkla ödül verdiklerine ilişkin bir soruyu yanıtlayarak, “Bu yıl 29 prestijli araba yapılan ödeme sonrasında araç sahiplerine iade edildi.” dedi.

Ukrayna’da en çok çalınan arabanın Toyota / Lexus olduğunu; Hyundai, Kia, Mazda, Honda arabalarının da sıklıkla çalındığını ve Avrupalı üreticilere ait arabaların daha seyrek olarak çalındığını söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com