Ukrayna için iyi mi, kötü mü? Tarım arazilerindeki satış yasağı kalktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada ilk okumada, 2178-10 sayılı “Tarım arazilerinin piyasaya açılması ile ilgili yasa tasarısını” kabul ederek tarım arazilerinin 1 Ekim 2020’den itibaren tüm mülkiyet biçimlerinde satılabilmesinin önünü açtı.

İnterfax ajansının haberine göre,  yasa için yapılan oylamada 227’si Halkın Hizmetkarı Partisi’nden 13’ü bağımsız milletvekili olmak üzere 240 milletvekili kabul yönünde oy verdi.

Bu yasada, 1 Ocak 2024’e kadar, yabancılar, yabancı şirketler ve vatansız kişiler tarafından tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin bir yasak getirilmiştir. Aynı zamanda, bu kural, arazi piyasası açılmadan önce ve üç yıldan fazla bir süredir Ukrayna’da tescil edilmiş kiralama hakkı olan tarımsal şirketler için geçerli değildir.

Yasa, bireylerin ve tüzel kişilerin topraklarını satarken, yaptırım kanununa tabi olan yabancı devletlerin satın alma hakkından mahrum bırakılmasını önermektedir. Yabancılar ve vatansız kişiler, tarım arazilerinin mülkiyetini, kanuna göre miras yoluyla alabilirler, ancak bunları satın alma tarihinden itibaren bir yıl içinde Ukraynalı birey ve şirketlere satmak zorundadırlar.

Bakınız: Uktraynalı çiftçilerden parlamento önünde domuzlu protesto (Video)

Ukrayna vatandaşı veya tüzel kişiliğine ait olabilecek toplam tarım arazisinde sınır nedir?

Yasada belirtildiğine göre bir kişi veya şirket bir yerdeki arazilerin % 35’i, bir bölge içinde % 8’i, Ukrayna genelinde ise % 0.5’inden fazlasına sahip olamaz.

Yasa, kiracının arsanın satışına bağlı olarak arsa satın alma hakkına sahip olduğunu ve kiracının arsanın satıldığı fiyatı ödediği ve açık artırmada yapılan teklifin en yüksek olan teklife eşit olması halinde rüçhan hakkını kullanabilir.

Tasarıda, arazi ihalelerinde devlet ve kamusal mülklerin arsalarının satışı için normatif parasal değerden daha düşük olmayan bir düzeyde asgari bir başlangıç fiyatı belirler. Ayrıca vatandaşların tarla arazilerini tarım için kullanma hakkını, kalıcı kullanım hakkı ve ömür boyu miras alma hakkı temelinde kendilerine ait olma hakkını sağlar..

Ek olarak, bir kişinin ve ilgili kişilerin sahip olduğu toplam tarımsal alan hakkında veri elde etmek için, Devlet Haklar Kayıt Merkezi’nin yazılımı, Mülkiyet Hakları Kayıt Defteri, Devlet Arazi Kadastrosu, Birleşik Devlet Tüzel Kişi Kayıt Defteri, birey-girişimciler ve kamu kuruluşları ile bilgi etkileşimi sağlamalıdır.

Bakınız: Çiftçiler Ukrayna’nın ana yollarını kapatarak arazi satışının açılmasını protesto etti

Bilgilendirme: Ukrayna’da uzun yıllar boyunca arazi satışı üzerine bir moratoryum vardı; ilk kez 2002 yılında beş yıllığına konuldu. Moratoryum, o zamanlar toprak piyasasındaki kaos nedeniyle geçici bir önlem olarak kabul edildi. O zamandan beri, moratoryum birçok kez uzatıldı, son kez 1 Ocak 2020’ye kadar uzatılmıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com