Ukrayna hükümeti vergi affı kisvesi altında yeni vergiler getiriyor (Uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomist Boris Kuşniruk tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna Parlamentosu vergi komitesinin vergi affı konusundaki girişimi, Ukraynalılardan para kazanmaya yönelik bir başka girişimdir.

Rbc Ukrayna’nın verdiği habere göre, en büyük sorunun aslında bu girişimlerin yetkilileri etkilemeyeceği gerçeği olduğunu belirten uzman “Paylaşalım: iktidarda çalanlar için yasallaştırma, bu yüzden bu onları ilgilendirmemektedir, çünkü tasarı genellikle daha önce beyan etmediklerini ve hiçbir şey beyan etmelerine gerek olmadığını söylüyor. Yani, büyük mülkleri var, ancak aynı zamanda kimse bir soruyu sormadı: Güney Kıbrıs ve denizaşırı şirketlerinizden, orada elde ettiklerinizden vergileri ödediniz mi, ortaklarınız ödedi mi? Kimse onlara bu soruları sormuyor ve resmi olarak beyan ettikleri göz önüne alındığında, soru yok.” diye yazdı.

Ona göre Ukraynalıların geri kalanı tasarrufları ve mülkleri için % 5 vergi ödemek zorunda kalacak.

Açıklamasına devam eden uzman “Umuyorlar ve vatandaşlardan para kazanmak istediklerini bile gizlemiyorlar. Bütçeden ne kadar ek gelir aldıklarını bile hesapladılar. Asıl soru şu ki, kimin nasıl harcadığını ve her şeyi kontrol edemezsiniz. Belirledikleri belirli standartların olsa bile konut bedelini manuel olarak belirlemeye başlayacaksınız. Bu sadece saçma değil, aynı zamanda bunları veya herhangi bir mülkü değerleme yaptığınızda yolsuzluk ve suistimal için fırsatlar yaratacaksınız.” dedi.

“Vergi affı” olarak adlandırılan bir kerelik (özel) gönüllü mal varlığı beyannamesine ilişkin 5153 numaralı yasa tasarısı Ukrayna Parlamentosunda ilk okumada kabul edilmişti.

Belgeye göre, vatandaşların tek seferlik bir ücret ödemeleri gerekiyor: Ukrayna bankalarının hesaplarına yatırılan varlıklar için % 5; Yurtdışına yatırılanlar için % 9, 1 Ocak 2021 ile 20 Haziran 2022 arasındaki dönemde satın alınan devlet tahvillerinde ise değerin % 2,5’i, bu fonlar yasal olarak kazanılmış ve tüm vergiler ödenmiş olsa bile. Aynı zamanda uçak, helikopter, tekne ve yat beyan edilmemektedir (vatandaş başına bir adet).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com