Ukrayna hükümeti Ukraynalılardan tüm gelir ve malvarlıklarını beyan etmelerini istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna hükümetinin çıkartmak için meclise getirdiği yasa üçüncü defadır Ukrayna Parlamentosu tarafından reddediliyor. Bu yasa tasarısında, tüm Ukraynalılar için geçerli olacak bir zorunlu gelir beyanı öngörülmektedir.

Vergi Ödeme

Hükümet, herkesin sahip olduğu her şey hakkında (apartman dairesi, yazlık konut, araba, mücevher, mevduat) bir rapor vermesi gerektiğine inanıyor ve buna “sıfır” veya “bir defalık” beyan ve “sermayenin affı” diye isim vermektedir.

Getirilmek için uğraşılan yasada Ukraynalılar için birkaç şüpheli durum olması tereddütleri de arttırıyor. Örneğin, herkese % 5 emlak vergisi, % 9 varlık vergisi, % 2.5 yurtdışındaki para ve devlet tahvilleri için ödeme yapması öngörülüyor. Ukraynalılar ise zaten vergi mükellefi olduklarını ve sahip oldukları herşey için tekrar ödeme yapmayı sorguluyor.

Sıfır beyan olarak isimlendirilen yasa tsarısında, vergi dairesine onlarca yıl boyunca, bağımsız Ukrayna’da ve hatta SSCB döneminde edinilen tüm gelir ve edinilmiş mallarla ilgili bir rapordur. Gayrimenkul, araba, döviz ve grivna tasarrufları. Ve Ukraynalılar için en önemlisi belgelerle ispat edilemeyen gelir kaynakları.

Gelirler için yapılan giderlerin kaydına ulaşmak son derece zahmetli olduğundan, Ukraynalıların kendilerine ne vergi vermeleri gerektiğine karar vermeleri önerilmektedir. Bu şekilde vergileri daha düşük bir oranda ödemek mümkün olacaktır. Ayrıca geçmişteki vergi kaçakçılığına da muafiyet getirmektedir.

Finansal analist Anatoliy Amelin sıfır beyanı desteklediğini ve Ukrayna’da dolaşımda çok fazla gölge kaynak ve paranın olduğunu, getirilen bu norm ile onları yasallaştırmanın mümkün olacağını belirterek “Sıfır beyan mali kontrolün güçlendirilmesi adımlarından biridir. Ve bu, gelecekte sorumluluk, para cezası, varlıkların ele geçirilmesi vb. ile size gelmemesi için sorumluluktan kaçınmak için iyi bir fırsattır. Birbirimize daha fazla güveneceğiz, devlete daha fazla güveneceğiz ve en önemlisi devlet bize sahip olacak. Bu nedenle, artan gereksinimler Ukraynalıları olumsuz etkilemeyecektir.” diyor.

Tasarının hazırlayıcılarından ilgili parlamento komitesi başkanı Danil Getmantsev şunları vurgulamaktadır: yasal geliri beyan etmek gerekli değildir. Yani, maaş, miras veya mülk sıfır beyanına dahil edilmemelidir.

Ekonomist Oleg Pendzin, tasarının kabul edilmesi halinde sıradan Ukraynalıları vurabileceğine inanıyor.

“Bu, bir bireyin beyan edeceği tüm mülkler için geçerli olacaktır. Bu veya bu daireyi nereden aldığınıza dair bir onayınız yoksa, bir arsa, paranızı nereden aldığınıza dair bir onay yoksa, para olarak tasarruflarınız varsa, bunları bildirmelisiniz. Tüm gayrimenkuller devlet kayıtlarındadır, yani resmi olarak yasaldır. Yasal olarak mülk sahibi olan bir kişi bu bağlamda başka vergiler ödemek zorunda mıdır?” diyor.

Mevduatta tutulan paralar? Ve vergi yetkilileri 90’lı yıllarda kazanılan ve yatırılan tasarrufları nasıl belirleyecekler bir muamma ve teftiş yapmak için zamanaşımı süresi doldu … Tasarıyı meclise getiren Germantsev şöyle cevap veriyor: “Kişi bu paranın yasal mı, yoksa yasadışı mı olduğunu, vergi ödeyip ödemediğini bilmelidir. Gördüğünüz gibi, vergi affının çeşitli hedefleri var ve asıl amaç topluma karanlık finansal geçmişine bir çizgi çizme fırsatı vermektedir.”diyor.

Sonunda, fırsatı değerlendirmeyen ve sıfır beyanı görmezden gelen Ukraynalılar nelerle karşılaşır? Finansal analist Aleksander Paraşçiy, bundan sonra devletin Ukraynalıların giderleri üzerindeki kontrolü güçlendireceğine inanıyor.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com