Ukrayna hükümeti 600 KİT’in özelleştirilmesini yasakladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Denis Şmigal tarafından yapılan bir duyuruya göre Ukrayna’da özelleştirilmesi yasak olan kamu iktisadi teşekküllerinin listesi yaklaşık olarak 600’ü bulmaktadır.

Denis Şmigal

Başbakan “Hükümet, özelleştirmeye tabi olmayan devlete ait işletmelerin listesini tanımlayan bir tasarıyı onayladı. Devlet yönetimi altında yaklaşık 600 işletmeyi bırakmayı öneriyoruz.”dedi.

Bu işletmeler devletin enerji bağımsızlığını ve savunma kabiliyetini sağlayan işletmeler; doğal tekel olan işletmeler ve toplum için kritik olan işletmeler olarak üç grupta toplandı.

Şmigal “Bu tür tesisler arasında Naftogaz, Energoatom, Ukrenergo, Ukrhydroenergo, Ukrzaliznytsia, Ukrposhta ve diğerleri bulunmaktadır.” diyerek “Ülkenin ana uzay işletmelerinden biri olan A.M. Makarov Güney Makine İmalat Fabrikası, devlet mülkiyetinde kalacak. Geçtiğimiz yıllarda Yuzhmash’ta 300 milyon UAH’nin üzerinde bir borç oluştu. Bunlar hem çalışanların maaşları, hem de ödenmeyen vergi ve harçlardan kaynaklı borçlar … Bugün, ücretlerin ve geciken sosyal katkı payları ödemelerinin tamamlanması prosedürünü belirleyerek bu konuyu Cumhurbaşkanı adına hallettik.” dedi.

Stratejik açıdan önemli işletmelerin hükümetin kontrolünde kalacağını “adil ve şeffaf özelleştirmenin ekonomi ve iş dünyasının gelişimine güçlü bir ivme kazandıracağını” kaydeden Şmigal “Verimsiz işletmelerin özel yönetime devri Ukrayna’ya ek yatırımlar ve yeni işler getirecek.” diye vurguladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com