Ukrayna hukukun üstünlüğü açısından 74, Türkiye 112. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, göstergelerini aynı anda beş sıra yükselterek, dünyanın 139 ülkesi arasında hukukun üstünlüğü açısından 74. sırada yer aldı. Türkiye ise sıralamını bir sıra daha düşürdü ve aynı sıralamada 112. sırada yer aldı.

Dünya çapında hukukun üstünlüğünü destekleyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan World Justice Project’in detaylı raporunda her ülkenin durumunu harita üzerinden görebileceğiniz gibi yıllar bazında değişim ve göstergeleri de takip edebilirsiniz.

Ukrayna 0.51 puan ile 74. sırada yer alırken bu puanı ile bölgesinde ortalamanın üstünde (0.50) yer alırken, dünya sıralamasında (0.56) ortanın altında yer aldı. 2015 yılından beri Ukrayna’nın puanı yavaş yavaş yükselmektedir. Güvenlik ve düzen konusunda yüksek puan alan Ukrayna’nın özellikle yolsuzluklar ve adaletli cezalandırma konusunda konumunun çok geride kalması dikkati çekmektedir.

Ukrayna ve Avrupa Birliği hava trafiğinde liberalleşmenin ilk aşamasını başlattı

Türkiye ise 0.42 genel puanıyla 117. sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye’nin genel puanı 2015 yılından beri gerilemektedir. Düzen ve güvenlikte 0.70 gibi yüksek bir ortalama tutturan Türkiye’nin temel haklar ve yerel yönetimler üzerindeki kısıtlamalarda düşük puan alması dikkat çekici olmuştur.

Danimarka, Norveç ve Finlandiya, bu yıl hakların en iyi gözetildiği üç ülke arasında yer alırken, son sıraları Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamboçya ve Venezüella aldı.

Rapora göre hukukun üstünlüğüne uyum, COVID-19 salgını döneminde dünyanın yarısından fazlasında kötüleştirken, yerel yönetimlerin yetkilerinin sınırlandırılması, kamusal alanda hareket, adaletin zamanında gerçekleşmesi ve ayrımcılık yapılmaması gibi alanlarda en kötü durum gözlenmektedir.

WJP’nin kurucu ortağı ve CEO’su Bill Neyko “Birçok ülkedeki olumsuz eğilimler göz önüne alındığında, mevcut WJP Hukukun Üstünlüğü Endeksi hepimiz için bir uyandırma çağrısı olmalıdır. Hukukun üstünlüğü, adalet, fırsat ve barış topluluklarının temelidir . Bu temelin güçlendirilmesi, pandemi sonrası acil toparlanma dönemi için bir öncelik olmalıdır.” dedi.

Sağlık Bakanı: Ukrayna’da beş yer daha “kırmızı” karantina bölgesine girebilir

İnsan hakları aktivistlerine göre, geçen yıl içinde hukukun üstünlüğü konusunda en fazla gelişme Özbekistan (%4.1), Moldova (%3.2) ve Moğolistan’da (%2.0) gözlemlendi. Geçen yıl hukukun üstünlüğünde en büyük düşüşün yaşandığı ülkeler Beyaz Rusya (%-7.5) ve Myanmar (%-6.3) oldu. Nijerya, Nikaragua, Kırgızistan ve Arjantin düşüş açısından üçüncü sırada yer aldı (-%3.7).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com