Ukrayna Güvenlik Servisi, Atatürk Havalimanı saldırısını düzenleyen Ahmet Çatayev’in yardımcısını Kiev’de tutukladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Güvenlik Servisi SBU, İŞİD yanlısı grubun liderlerinden birinin Kiev’de tutuklandığını duyurdu. Interpol tarafından aranan tutuklunun 2016 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’na terör saldırısı düzenlediğinden şüphelenilen tanınmış Çeçen radikal İslamcı Ahmet Çatayev’in yardımcısı olduğu tespit edildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi Yakalama Anı

SBU basın servisi tarafından yapılan açıklamada Interpol tarafından aranan tutuklu eski Sovyet ülkelerinin birinden Kiev’e gelmekteydi. Açıklamada, “Tutuklunun, 2016 yılında Atatürk Uluslararası Havalimanı’na terör saldırısı düzenlediğinden şüphelenilen tanınmış Çeçen radikal İslamcı Ahmet Çatayev’in yardımcısı olduğu tespit edildi.” denildi.

Ayrıca SBU’ya göre, Suriye ve Irak’ta savaşan tutuklu, aynı zamanda militanların seçimi, eğitimi ve terör saldırılarının organizasyonu ile görevliydi.

İŞİD” liderinin 2018 yılında sahte belgelerle Ukrayna’ya geldiğini kaydeden ajans “Kiev bölgesinde, Orta Asya ülkelerinden gelen göçmenleri topladığı bir suç grubu oluşturdu. Operasyonel bilgilere göre, bu süre zarfında yurtdışındaki IŞİD örgütlerini de koordine etmeye devam etti ”dedi.

Kiev’deki tutuklamadan sonra militan 40 gün süreyle gözaltına alındı, SBU iade prosedürünü başlattı. Özel servis ayrıca Ukrayna topraklarında terör eylemleri hazırlayıp hazırlamadığını da kontrol etmektedir.

Bu tutuklama, IŞİD militanlarının Ukrayna’da tutuklandığı ilk vaka değil. Kasım 2019’da SBU, Gürcü ve Amerikalı meslektaşlarının yardımıyla Al-Bara Al-Shishani adı altında Suriye’de savaşan ve örgütün liderliğinin bir üyesi olan Gürcistanlı bir Çeçen olan Sezar Tokhosashvili’yi gözaltına aldı .2018’de sahte belgelerle Ukrayna’ya gelen Shishani, Mayıs 2020’de Gürcistan’a iade edildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com