Ukrayna gümrüklerinde malların geciktirilmesi şikayetleri artmaya başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İşadamları Derneği (EBA) basın servisi tarafından hazırlanan bir rapora göre Ukraynalı işadamlarının malların gümrük değerinin kontrolü sebebiyle gümrüklemede gecikme hakkında şikayetleri artmaya başladı. Gümrük memurlarının makul olmayan bir şekilde ek belgeler talep ettiğini belirttiler.

Ukrayna gümrükleri

EBA tarafından iletilen mesajda Ukrayna gümrüklerinde şikayetlerde alakalı olarak “Dernek ve şirket üyelerinden gelen bilgilerin analizine dayanarak, yalnızca bu dönemde, işletmenin üretim hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli mal ve hammaddelere sahip 150’den fazla TIR, Galiçya ve Kiev gümrük noktalarında bekletilmektedir” denildi.

Bu tür gecikmelerin, Devlet Gümrük Servisi (GTS) merkez ofisininin beyan edilen malların gümrük değeri hakkındaki bilgilerin doğrulanmasıyla ilişkili olduğu belirtilmektedir.

EBA, “Özellikle, beyan sahibinin gümrük değerini teyit eden eksiksiz bir belge paketini sunmasının ardından gümrük kıymeti kontrolü sürecinde, bölgesel gümrük yetkilileri, gayrimaddi bir şekilde hak bedelleri, transfer fiyatlandırması ve malların gümrük değerinin kontrol edilmesine ilişkin ek belgeler talep ediyor.” dedi.

İstenen belgelerin bile GTS’nin ilgili departmanına gönderilmesine rağmen, bölge gümrükleri merkez ofis yetkilileri tarafından belge kontrollerinin sonuçlarına ilişkin bilgi eksikliğinden dolayı iki günden fazla sürede bile gümrük değerinin tanınması veya düzeltilmesine ilişkin karar alınamamaktadır.

Bunun sonucundan mallar hala ilgili gümrük noktalarının kontrol bölgesinde bulunmakta ve bunun sonucunda işletmelerin üretim faaliyetlerinde aksamalar olmaktadır.

Kaynak: ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com