Ukrayna Grivnası yıl sonuna kadar değer kaybedecek. Neden?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ulusal para birimi grivna yıl sonuna kadar dolar kuru karşısında değer kaybedecek. 2021’in başında da değer kaybetmeye devam edecek.

Döviz öngörüsü Uzmanlar

Bu açıklama Ukrayna Yatırım Sermayesi Fonu (ICU) finansal analisti Mihail Demkiv tarafından “Döviz değişiminde nasıl para kazanılır?” konulu FinUpdate web seminerinde yapıldı:

Döviz kuru, arz ve talebe bağlıdır. Ülkeye çok para girerse, ulusal para birimine göre daha ucuz hale gelir ve bunun tersi de geçerlidir.” dedi.

Uzmana göre Ukraynalılar, para sıkıntısının olduğu ve her geçen gün daha pahalı hale geldiği, hafızada kalan dönemlerde yaşamaya alışmışlar.

Ancak, geçtiğimiz 2019 farklıydı: Piyasanın kilit oyuncularından olan Ulusal Banka, ulusal para biriminin güçlenmesine izin verdi. Bununla birlikte düzenleyici, grivnasının sadece insanların alıştığı gibi değer kaybetmediğini, aynı zamanda diğer yönde de hareket edebileceğini göstermek istedi. Aynı 2019’da grivna yaklaşık % 14 güçlendi. Ama bir “ama” var. Ukrayna ihracat sektörünün ürünleri, maliyetleri arttığı için bu koşullar altında daha az rekabetçi hale geldi. Bu sürede, bu davranış NBU politikasına yönelik eleştirilere neden oldu.” dedi.

Bu nedenle 2020’nin başında personel değişimlerinin eşlik ettiği değişiklikler oldu ve ihracatçılara uluslararası pazarlarda biraz avantaj sağlamak için ulusal para birimi zayıflatıldığndan bahseden Demkiv:

“Ukraynalıları Merkez Bankası’nın web sitesini daha sık ziyaret etmelerini ve düzenleyicinin döviz satın almak için ne kadar grivna harcadığını görmek için“ likidite analizi bölümünü incelemelerini tavsiye ediyorum. Böylece değişimi gözlemleyebilirsiniz. Gördüğüm gibi, grivnanın zayıflatma sürecine oldukça yavaş tepki verdiler: Sadece geçen ay 300 milyon dolar sattılar ki bu Ukrayna pazarı için çok fazla değil. Karşılaştırma için, Mart ayında, covid geldiğinde ve tüm finans piyasaları uçuruma girdiğinde, NBU durumu döviz kuru ile dengelemek için on kat daha fazla harcadı.” dedi .

Kuru başka ne belirliyor? Finansçıya göre, siyaset dışındaki dış faktörler grivna için elverişli. Petrol ve petrol ürünleri ile gazın maliyetinde benzeri görülmemiş bir düşüş yaşandı. Aynı zamanda akaryakıt istasyonlarındaki fiyat etiketlerinde bunu pek hissetmiyoruz ve enerji ithalatımız önemli ölçüde azaldı.

Tahmin. ICU analistleri yıl sonuna kadar dolar döviz kurunun 29.5 UAH olmasını bekliyor.

Demkiv “Görünüşe göre 2021’de belli bir döngüsel oran ve dolarda güçlenme olacak. Bu nedenle, gelecek yılın sonunda dolar 30 grivna üstüne çıkabilir.” dedi Demkiv.

Aynı zamanda, talep yüksekse ulusal döviz kuru değer kaybedebilir.

Uzman, “Örneğin 2021’de insanlar koronavirüsü yenecek ve 2020’de seyahat edemedikleri yurtdışına tatile gidecek. Bu tür şeyler daha yüksek oranlar göreceğimiz gerçeğine yol açabilir.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com