Ukrayna Girişimciler Birliği açıklaması: Kiralar ödenmeli mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı Girişimciler Birliği Facebook sayfasında bir açıklama yaparak kira ödemesi bulunan girişimcilerin endişelerini dile getirdi.

Ukrhaber olarak sadece Girişimciler Birliği tarafından Facebook üzerinden yayınlanan bu mesajı Türkçeye çeviriyoruz. Faaliyetini sürdürdüğünüz işletme kira ve karantinadan etkilenmiş faaliyet alanında bulunuyor ve kira ödemek istemiyorsanız öncelikli olarak muhasebeci ve avukatınızla görüşmenizi tavsiye ederiz.

540-IX sayılı “krizle mücadele” yasası, karantina süresi boyunca kiracının, Ukrayna medeni kanunun 762. maddesinin 6. fıkrası uyarınca mülkün kullanımı için ödemeden “muaf tutulabileceğini” belirtmektedir.

Aynı zamanda, ilgili maddenin 6. fıkrası, kiracının, kontrolü dışındaki koşullar nedeniyle mülkün kullanamadığı süre boyunca ödemeden muaf olduğunu belirtir.

Bir bütün olarak Ukrayna topraklarında, şehirler ve bölgelerde getirilen kısıtlamalar ve karantina kiracıların iradesine bağlı değildir. Bu, kiraladıkları tesislerdeki kurumlarının çalışmaları, faaliyetlerinin özelliklerini dikkate alarak geçici / tamamen askıya alınmış / yasaklanmışsa, kira ödemek zorunda olmadıkları anlamına gelir.

Özellikle, Kiev’de Kiev Şehir Devlet İdaresi’nin acil durumunun sonuçlarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili 2 No’lu 25.03.2020 Kararı uyarınca (değişiklik ve eklerle), aşağıda belirtilen ekonomik kuruluşların faaliyetleri tamamen ya da geçici olarak askıya alınmıştır: Eğitim kurumları, tiyatrolar, sinemalar, müzeler, kütüphaneler, eğlence merkezleri, güzellik salonları, kuaförler, spor merkezleri, fitness kulüpleri, perakende satış mağazaları (eczaneler, marketler ve hırdavatçılar hariç), fast food ve sıcak satış tesisleri ve barlar, kulüpler, işleyişi gereği yerinde müşteri kabul eden kurumların tamamı.

Eğer işletme faaliyetiniz karantinada yasaklanmış faaliyetler listesindeyse, kiradan muafiyet gerekçeleriniz bulunmaktadır. Ancak, 540-IX sayılı Kanundaki ifadeye dönerek , kiranın ödenmemesi sadece tarafların mutabakatı ile ortaya çıkacaktır.

Nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki normlara göre, iş yapmanın imkansızlığını açıklamak için kiraya verene yazılı bir itiraz hazırlayın.
  • Kira sözleşmesinde gerekli değişiklikleri yapın

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com