Ukrayna giriş yasağını genişletti: Transit geçişlere de yasak geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, yabancıların girişini yasaklayan kararnamede değişiklikler yaptı. Esas değişiklik iki güne kadar transit geçiş hakkının gerekçeler listesinden kaldırılması oldu.

Kabine toplantısının gündeminde olmayan, ancak Hasidilerin Uman gezisini gerçekleştirebilmek adına kullandığı boşluğun kaldırılması gerektiği için değerlendirmeye sunuldu.

İsrail’den ve diğer devletlerden Ukrayna’ya seyahat eden hacıların bu istisnayı kullanarak Uman’a gitme çabaları olduğu belirtildi. Örneğin, Borispol havaalanına gelerek sınır muhafızına Julyani Havaalanı’ndan uçuşlarını gösteren bileti sunmaktaydılar. Ancak pasaport kontrolünü geçtikten sonra Julyani’ye değil Uman’a gidiyorlardı.

Ukrayna’nın Belarus, Rusya ve benzerlerine yasal seyahatler için transit kullanan Moldova vatandaşları için kara sınırlarını da kapattığını belirtmek gerekir.

İkinci değişiklik ise Ukraynalı büyükanne ve büyükbabaları da ekleyerek sınırları aşabilen Ukrayna vatandaşlarının akrabalarının listesini genişletmesi oldu. Daha önce anne-babasız ve yabancı akrabaları ile tatile çıkan Ukraynalıların çocuklarının yazın son günlerinde Ukrayna’ya dönmekte sorun yaşadıkları yönünde eleştiriler vardı.

Üçüncü değişiklik, hükümetin sınır geçişinde istisna tanınan dil eğitimi konusunu netleştirmesidir. Artık sadece eğitim kurumlarında okuyacakların Ukrayna’ya girmesine izin verilecek. Böylelikle hükümet, giriş amacının kısa kurslar için eğitim olarak ilan edilerek yapılan ihlalleri ortadan kaldırıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com