Ukrayna gezi noktaları: Hotin Kalesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Hotin, Rusça Хоти́н, İngilizce yazılışı ile Khotin. Batı Ukrayna’da Çernovtsi Oblastı’na bağlı ve Dinyester Nehri kıyısında küçük bir şehirdir. Türkler için önemi ise nehrin kıyısında yer alan kalesidir.

Dinyester kelime olarak öndeki nehir demek. Arkadaki nehir ise Kiev’den de geçen Dinyeper oluyor. Benzerini Türkiye’de göremediğimiz genişlikte nehirler. İşte bu Dinyester nehri kıyısında yer alan Ukrayna’nın Gezilecek Yerleri arasında önemli bir nokta Hotin Kalesi.

Eğer Ukrayna‘da Kamyanets-Podilski’ye yahut Çernovtsi’ye kadar gitmişseniz Hotin ikisinin arasında bir noktada bulunuyor ve ziyaret etmeyi düşünmelisiniz. Hotin Kalesi, şehrin dışında nehir kıyısında konumlandığı için şehir içinden yürüyerek ulaşılabilir olsa da epeyce yol yürümeniz gerekiyor. Eğer arabalı değilseniz taksi kullanabilirsiniz.

1620 yılında Padişah Genç Osman yönetimindeki Osmanlı ordusu Leh-Litvanya ordusu elinde bulunan kaleyi kuşatır. Karşılıklı ağır kayıplar verilmesine rağmen kale teslim olmayınca 9 Ekim 1621 tarihinde bir anlaşma imzalanır ve kale Boğdan Voyvodalığı’na devredilir.

Bakınız: Kamyanets-Podilski Gezi Notları

1672’de IV. Mehmet devrinde Kamaniçe, yani bugünkü Kamyanets-Podilski fethedilince Hotin önemli bir nokta haline gelir. Bu tarihten sonra değişik ordular arasında birkaç kez el değiştirir. 1699 yılındaki Karlofça Anlaşması ile Kamaniçe terkedilince Hotin’in dayanak noktası olma özelliği artar ve 1711’de Boğdan Voyvodalığından alınıp Osmanlı’ya bağlanır; daha sonra sancak statüsü verilir. 1812’deki son Bükreş Anlaşması ile Ruslar’a bırakılana kadar pek çok defa işgal edilir, anlaşmalar yapılır, verilir, geri alınır. Aynen Kamaniçe Kalesi’nde olduğu gibi Hotin Kalesi’nde de -günümüze kalmasa da- Türk izleri mevcuttur. Kalenin sergi salonu gibi döşenmiş bir bölümünde üst kata çıkan ilk merdivenin sağındaki duvarda bulunan Genç Osman’ın tablosu bizden bir iz olarak durur.

Daha önce kale içerisinde yer alan camiye ait minareden geriye kalan temel izlerini de görebilirsiniz. Yukarıda eski bir fotografta ise minare henüz tamamen yıkılmamışken görülebilir.

Kale içerisinde bir bölümde dönemi resmeden tablolar; bir bölümde o dönemde kalede kullanılan savaş aletleri ve çevrede yapılan kazılarda bulunan malzemeler; bir bölümde de kalede kullanılan işkence aletleri sergilenmektedir.

Hotin Kalesi Fotoğrafları

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com