Ukrayna gezi noktaları: Akkerman Kalesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Akkerman Kalesi bugün Odessa merkezinden 80 km kadar uzaklıkta yer alan Ukraynaca Beyaz Şehir anlamına gelen Bilgorod-Dnistrovskiy (Білгород-Дністровський) şehrinde yer almaktadır. Hakeza Akkerman’ı da Beyaz Kale olarak düşünebiliriz.

Kale antik adı Tyras olan Dinyester nehrinin haliç yaptığı ağzında kurulmuş  ve Dinyester nehrini kontrol etmek amacıyla yaptırılmış. Askeri kullanımlar için bir iç kale, sivil halkın kullanım alanı ve liman bölgesinden oluşmaktadır. Bu alanların çevresi tamamen surlarla çevrilmiştir.

Akkerman Kalesi Sur Duvarları

Kale’ye Odessa merkezden arabayla gidebileceğiniz gibi Bilgorod şehrine giden minibüslerle de ulaşabilirsiniz.

Kale ilk olarak Moldovyalılar tarafından yapılmış, sonra Cenevizlilerin eline geçip tahkim edilmiş. Sonrasında 2. Bayezid devrinde 1484 yılında Osmanlılar ele geçirmiş. 1770 ve 1789 yıllarında iki defa Rusların eline geçmiş. 1774 Küçük Kaynarca ve 1791 Yaş Antlaşması ile tekrar Osmanlıların idaresine girmiş olan Akkerman Kalesi 1812 yılındaki Bükreş Antlaşması ile Ruslara bırakılmış. 1826’da Sırbistan muhtariyetine geçen kale, 1918’de Romanya’ya ve 1940’da da Rus egemenliğe girmiş.

Ayrıca bakınız: Kamyanets-Podilski Gezisi

Evliya Çelebi Akkerman Kalesi ile ilgili …Kale içinde tam 1500 tahta şendire örtülü mamure evler vardır. Asla kiremit örtüleri yoktur. Bir Sultan Bayezid Camii vardır ki , bir minareli, ferahlık veren camidir. Aşağı küçük hisarda bir küçük hamamcığı vardır. İç kalesi Galata Kulesi 4 adet ibret verici kuledir… yazmıştır.

Akkerman Kalesi Camii Minare Kalıntısı

Kalenin içinde günümüze kalmış tek Türk izi bir minare de o günlerden günümüze kadar ulaşabilmiş.  Başka bir yazı ve iz bulabilir miyim diye kalenin iç ve dış kısmında çok inceleme yaptım ama bir sonuca ulaşamadım. Evliya Çelebi’nin bahsettiği hamamcığa dair arkeolojik çalışmalar yapılıyormuş.

Ayrıca kalenin hemen giriş kısmında kalıntılarını görebildiğimiz M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş ve balıkçılığın yapıldığı Tyras Antik Kenti’nden ortaya çıkarılanları da görebiliyoruz.

Akkerman Kalesi

Akkerman Kalesi’nin harita konumu:

Akkerman Kalesi – İç Kale

 

Akkerman Kalesi

 

Akkerman Kalesi ve Hamam Kalıntıları

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com