Ukrayna fikri mülkiyet haklarını ihlal edenler ülkeler listesinde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komisyonu’nun üçüncü ülkelerde fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanması hakkındaki yıllık raporunda belirtildiğine göre, Ukrayna, fikri mülkiyet haklarını ihlal eden ve Avrupa Birliği’nin ekonomik çıkarlarına zarar veren ülkeler listesine girdi.

İhlallerin sayısı ve sonuçları açısından, Ukrayna, ilk sırada bulunan Çin‘den sonra ikinci sıradadır.

Hindistan, Endonezya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna ikinci öncelikli ülkeler olmaya devam ediyor. Bu ülkelerde, fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanması alanında Avrupa Birliği’nin işine önemli zararlar veren ciddi sistematik problemler bulunmaktadır. Ve bu durumu çözme konusunda sınırlı ilerleme göstermektedirler.” denilmiştir.

Avrupa Komisyonu, aynı zamanda Ukrayna‘da fikri hukukun yasal olarak korunmasında, marka tescil mekanizmalarında, sahte ve korsan ürünlerin AB pazarlarına geçişinde sorunlar olduğunu kaydetti.
Ancak aynı zamanda, Avrupa Komisyonu Ukrayna’yı Mayıs 2018’de toplu yönetim organizasyonu hakkındaki yasaların (2415 sayılı) Rada tarafından kabul edilmesinden ötürü övdü.

Belgede “Bu yasanın uluslararası standartlara uygunluğu sağlamak için daha fazla desteklenmesi gerekmesine rağmen, kabulü bu alanda reformlar için samimi çaba gösteridir.” denildi.

Ancak, Avrupa Komisyonu tarafından bastırılanmevcut yasal normlar, halâ ürünlerin haksız olarak kaydedilmesine karşı koruma sağlamamaktadır. Avrupalılar ayrıca, bu tür ürün tesciline ve orijinal ürün üreticilerinin fikri haklarının korunmasına itiraz etmek için Ukrayna’nın yasal mekanizmalara sahip olmadığına veya etkisiz olduğuna inanmaktadırlar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com