Ukrayna Enstitüsü “Ukrayna. Yemek ve Tarih” kitabını yayınladı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de tarihi ve gastronomik “Ukrayna. Yemek ve Tarih” kitabının sunumu yapıldı. Kitap, Ukrayna Enstitüsü’nün “yemek kültürü” projesi çerçevesinde yayınlandı ve sunumu gerçekleşti.

“Yemek kültürü”” projesinin kurucusu Elena Braiçenko, “Kitabın misyonu, dünyanın Ukrayna mutfağına aşık olmasını sağlamaktır. Herkesi mutfak diplomasisi ve mutfak sanatı dünyasına götürmelidir.” dedi.

Kitabın yazarları Ukrayna’nın her bölgesinin mutfak geleneklerini proje içerisinde göstermeye çalıştılar.

Tarihçi Igor Lillo, birincil görevin Ukrayna mutfağının tarihi değeri olan devasa bir kültürel miras olduğunu kanıtlamak olduğunu belirtti. Ona göre “bu sadece domuz yağı, köfte ve pancar çorbası ibaret değil” dedi.

Ukrayna Enstitüsü’nün Yaratıcı Direktörü Tatiana Filevskaya, gıdanın diplomasi alanında çok önemli bir rol oynadığını ekledi: “Mutfak diplomasisi, insanların yiyecekleri anlamak, kültürler arasında diyalog kurmak ve bağlantılar kurmak için bir araç olarak kullanmalarına izin veren ayrı bir bilim alanıdır. Ukrayna mutfak kültürünün gelişimi, Ukrayna’nın uluslararası arenada tanıtımı için doğru bir yöndür.”.

Filevskaya, kitabın farklı ülkelerin diplomatik misyonlarına dağıtılacağını kaydetti. Yayın şu anda Fransızcaya ve ardından Portekizceye çevriliyor.

Yayın, Ukrayna ve Kırım Tatar mutfaklarından popüler ve sıra dışı yemek tarifleri, Ukrayna’daki yemek kültürü ve konukseverlik hakkında gelenek ve hikayeleri içermektedir.

Kitap üzerinde Ukrayna’nın farklı bölgelerinden aşçılar ve gastronomik araştırmacılardan oluşan bir ekip çalıştı.

“Ukrayna Yemek ve Tarih” Ukrayna mutfağının çeşitliliğini bölgesel, ulusal ve tatsal boyutlarda sunan ilk baskıdır. Kitap Ukraynaca ve İngilizce olarak yayınlandı.

Kitabın İngilizce veya Ukraynaca elektronik versiyonuna Ukrayna Enstitüsünün web sitesinden ulaşabilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com