Ukrayna Enerji Bakanlığı: Neden nükleer santrallerde kripto para üretmiyoruz?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Enerji Bakanlığı beklenmedik bir fikir ortaya attı: Nükleer santraller neden ürettikleri fazla elektriğin kullanılması için kripto para madencileriyle işbirliği yapmıyorlar.

5 Mayıs’ta milletvekili Geo Leros Facebook sayfasında bir belge yayınladı. Belgeye göre Enerji ve Çevre Koruma Bakanı Olga Buslavets. Ulusal Nükleer Enerji Energoatom Ajansı Nükleer Enerji ve Nükleer Sanayi Geliştirme Direktörlüğü’ne, nükleer santraller tarafından üretilen elektrik için ek pazarlar aramak amacıyla kripto para madenciliği projelerinin olası uygulamasını incelemek için talimat verdi.

Sonrasında Enerji Bakanlığı Ukrayna’da COVID-19 salgınının ekonomik sonuçları da dahil olmak üzere elektrik üretiminde fazlalık olduğunu söyledi ve nükleer santrallerin yanında veri işleme merkezleri oluşturmayı düşündüklerini açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Atom santrallerinden elektrik üretiminde de fazlalık olması nedeniyle, fazla elektriği tüketmenin modern araçlarından biri olarak onu kripto para madenciliğine göndermek en iyi yoldur. Bu sadece nükleer enerji santralleri üzerinde garantili bir yük dengelemesine izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin ek fon sağlamasına da olanak sağlıyor.” denildi.

Enerji Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, Energoatom 1000 MW’a kadar kapasiteye sahip veri merkezi tüketicilerini elektrik şebekelerine bağlamak için bir pilot proje geliştirdi ve Zaporijya Nükleer Santrali içerisindeki uydu şehrinde 30 MW’lık ilk fazın tahsisini yaptı. Proje, veri merkezinin ihtiyaçlarını karşılamak için uzun vadeli elektrik kaynakları için Zaporijya’daki santralin altyapısını kullanacaktır.

Ne Enerji Bakanlığı ne de Energoatom daha ayrıntılı bilgi vermedi. Ukrayna madencilik endüstrisinde böyle bir işbirliğinin gerekli olup olmadığını, Ukrayna kripto para piyasasının yetkililerin girişimlerine nasıl tepki verdiğini ve genel olarak atom bilimcileri ve Ukrayna’daki madencilerin nasıl olduğu sorgulandığında, bu yetkililerin veya ekonominin bir fantezisi mi?

Fikir gerçekleşebilir mi?

Eski Başbakan Aleksey Gonçaruk’un ekonomi danışmanı Aleksey Muşak, teknolojik olarak Ukrayna’daki kripto para madenciliği sorun değil dedi. Dahası, Ukrayna, nükleer santrallerde zaten kripto para madenciliği tecrübesine sahip olduğunu belirterek Facebook sayfasında “Modern ekipmanlar bir dakikada açılıp kapanabilir. Madencilik, tüketim ve üretimdeki dalgalanmaları düzeltebilir. Tüm izinleri aldığınızda, 6-8 ayda 100 MW’lık bir hizmet ağı inşa edilebilir. Yatırımlar ise 1 MW başına yaklaşık 1 milyon dolar” diye belirtti.

Enerji santrallerinde kripto para madenciliği yapmak aslında nadir bir durum değildir. Örneğin, Mart 2020’de Amerika Birleşik Devletleri’nde, Greenidge Generation gaz santrali 50.000 $ karşılığında günde yaklaşık 5.5 bitcoin üretebilen yaklaşık 700 sunucu kurdu.

Başka bir örnek, Sichuan’daki hidroelektrik santrallerinin madencilik şirketleri ile işbirliği yaptığı ve bölgeyi “bitcoin madenciliğinin başkenti” haline getiren Çin’de bulunuyor.

Ukrayna diğer ülkelerin başarısını tekrarlayabilir mi?

Aleksey Muşak‘a göre, 2014’te Ukrayna % 30 pazar payı ile madencilikte zaten dünya lideriydi. Sonra her şey değişti. Her şeyden önce, SBU’nun eylemleri nedeniyle bu engellendi.

Muşak, “2018’de SBU tarafından ulusal güvenliği korumak için baskınlar yapıldı. Madencilikle ilgili BT uzmanları terörizmin finansmanında bulundukları için tutuklandı. Bu nedenle ileri seviye madencilerin Ukrayna devletiyle ilgilenmek gibi özel bir isteği yok. ” dedi.

Nükleer santrallerde kripto para madenciliği yapma fikrinin Petro Poroşenko döneminde de gündeme getirildiğini; ama kimse bu işe girmek istemediğini, Bakanlık tarafından yeniden gündeme getirilen bu düşüncenin en az 3-4 yıl geç kaldığını kaydeden Muşak “O zaman madencilik operasyonları için bonuslar blok başına 12.5 BTC idi, 6.25 BTC değil.” dedi. ve “Madencilik için en iyi zamanlar geride kaldı. Ayrıca, 1 kW için 0, 02-0.03 $ seviyesinde [elektrik için] çekici bir tarife olmalı, çünkü 0.04 $ ‘da dünyada çok fazla rekabet var.” diye ekledi.

Kaynak: Liga.net ve nb.ua

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com