Ukrayna en değerli ulusal markalar sıralamasında 55. sırada yer aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiliz danışmanlık şirketi Brand Finance, ulusal markaların değerine ilişkin yıllık derecelendirmesini güncelledi.

İlk 100 ulusal marka COVID-19 salgını nedeniyle 13.1 trilyon dolar değer kaybetti ve bunun sonucundan toplam değeri 84.9 trilyon dolara düştü.

Ukrayna, Yunanistan ile Slovakya arasındaki sıralamada 55. sırada yer aldı. Geçen yıl 56’ydı.

Türkiye ise geçen sene 31. sırada iken 30. sıraya yükseldi.

Sıralamada uzun süredir lider olan Amerika Birleşik Devletleri, marka değerinde yüzde 14’lük bir kayıpla 23.7 trilyon dolara geriledi. Dünyanın en güçlü ekonomisi, küresel sahnede sert eleştiriler ve çetin sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor. Biden 2020 başkanlık seçimlerinin galibi ilan edildiğinde, ülkenin yeni bir rota çizmesi ve mevcut başkanın izlediği politikaların çoğunu değiştirmesi muhtemel.

Siyasi belirsizliğe rağmen, Amerikan markalarının dünya çapındaki saf hâkimiyeti ve başarısı devam etmektedir.

Çin’in marka değeri son bir yıl içerisinde % 4 düştü. Hükümetin COVID-19 salgınına hızlı tepkisi, son aylarda hedeflediği teşvik önlemleriyle birleştiğinde, ülkeyi salgından kurtulan ilk büyük ekonomi haline getirdi ve şu anda bu sene içerisinde büyüyen tek G20 ekonomisi olması bekleniyor.

Japonya, marka değeri % 6 düşüşle 4.3 trilyon dolara düşmesine rağmen Almanya’nın önüne geçerek üçüncü sıraya yükseldi. Pek çok kişi, Çin’e yakınlığı, yoğun nüfuslu şehirleri ve artan yaşlı nüfusu nedeniyle ülkenin COVID-19’dan en çok etkilenen ülkelerden biri olmasını bekliyordu. Bununla birlikte Japonya, koronavirüsten düşük hastalık, ölüm oranları ve gelişen bir ekonomi ile nispeten başarılı oldu.

İrlanda, ilk 20’de % 11’lik bir artışla 670 milyar dolara yükselen tek ulusal marka oldu ve ekonomisi, güçlü ihracat ve ısrarlı tüketici harcamaları sayesinde özellikle dirençli hale geldi.

Vietnam, bu yılki sıralamada en hızlı büyüyen ulusal marka olarak % 29 artışla 319 milyar dolara çıktı. Ülke, COVID-19 nedeniyle çok az sayıda hastalık ve ölüm vakası bildirdi. Güneydoğu Asya’nın önde gelen üretim bölgelerinden biri haline geldi ve ABD-Çin ticaret savaşının ardından Çin’den taşınmak isteyen yatırımcılar için giderek daha cazip bir yer haline geldi. AB ile yapılan son ticaret anlaşmaları ülkenin büyümesini daha da desteklemektedir.

Arjantin marka değerinde % 57 düşüşle 175 milyar dolara inerek en büyük düşüşü gördü. Koronavirüs salgınının çok etkilediği (1 milyon vaka) ülkede isyanlar patlak verdi. Ülkenin zaten kötü durumda olan ekonomisi yeni şoklardan geçiyor ve toparlanmansı kolay olmayacak.

Brand Finance, ulusal marka değerini ölçmenin yanı sıra, marka yatırımını, öz sermayeyi ve performansı ölçen dengeli bir puan kartı kullanarak ulusal markaların göreceli gücünü de ölçmektedir. Bu yıl ilk kez, bir ulusal markanın gücünü belirleme metodolojisi, ulusal markaların algılanmasına ilişkin dünyanın en büyük çalışması olan Global Soft Power Endeksi’nin sonuçlarını içerdi.

Global Soft Power Endeksi

Ukrayna, 60 ülkenin değerlendirildiği Soft Power Endeksi’nde 100 üzerinden 31.7 ile 46. sırada yer aldı.

Türkiye ise Global Soft Power Endeksi’nde 39.4 puanla 30. sırada yer aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com