Ukrayna emlak piyasası. Yeni binalarda şehirlere göre ortalama fiyatlar.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Emlak sitesi DOM.RIA’nın analitik merkezi tarafından yapılan bir analizde Ukrayna’da, Ağustos ayının sonunda ve Eylül ayının başında metrekare başına ortalama fiyatların en yüksek dönemi oldu.

“Ukrayna’nın bütün bölgelerinde, birincil emlak piyasasında 2019 ilkbahar aylarından başlayarak, son döneme kadar fiyatlardaki dalgalanmalar beklenen şekilde oldu. Birçok şehir için Ağustos ayının sonunda ve Eylül ayının başında metrekare başına ortalama fiyatların en yüksek olduğu dönem olduğu ortaya çıktı: Kiev’de 29,670 UAH, Harkov’da 18,434 UAH iken, Lviv’de 19,572 UAH oldu”.

Harkov ve Lviv emlak piyasası:

* Eylül ayında, yeni binaların fiyatları Mayıs-Haziran’a kadar düşmeye başladı;
* Sonrasında kademeli olarak fiyalar artarken sonbaharın başlamasıyla birlikte, ortalama fiyat, 15.995 UAH’a düştü;
* Lviv’de fiyatların düşmeye başlaması süreci biraz daha geç oldu. Ekim ayının ortalarında, yeni bir binadaki metrekare başına fiyat en düşük haline geldi ve 17,995 UAH oldu. Ancak Kasım ayında 18,484’e yükseldi.

Bakınız: Gayrimenkul yatırımında en riskli Ukrayna şehirleri

Zaporijya ve Vinnitsa emlak piyasası:

* Bir metrekare ortalama fiyattaki en yüksek artış, Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşti. Zaporijya’da 15,780 UAH ve Vinnitsa’da 17,697 UAH oldu;
* Kasım ayında, Zaporijya’da yeni binalarında metrekare başına ortalama fiyat, bahar sonuna göre 1,000 UAH daha yüksek olarak 15,732 UAH oldu. Vinnitsa’da ise Mayıs ayına göre metrekare başına ortalama fiyatlar 2,450 UAH artarak 17,273 UAH oldu.

Odessa Emlak Piyasası:

* Odessa’da yeni binaların metrekare Mayıs ve Haziran aylarında en yüksek seviyesine ulaştı ve 21,512 UAH ile 22,594 UAH arasında değişti. Sonrasında Eylül ayına kadar fiyatlar düşüş göstererek 19,772 UAH seviyesine indi.
* Odessa’daki sonbahar döneminde fiyatlarda pek bir artış olmadı ve Ekim ayı ortalama fiyatı 20,739 UAH seviyesindeydi;

Kiev Emlak Piyasası:

* Başkentin yeni binalarında metrekare başına asgari fiyatlar gelince, yaz ortasında kısa vadeli bir düşüş gözlendi ve fiyatlar 27.789 UAH seviyesine geldi. Ancak Ağustos ayında fiyatlar önceki seviyelere geri yükseldi.
* Kiev’de en yüksek fiyatların beklendiği sonbahar aylarında fiyatlarda bir çöküş yaşandı ve yeni binalarda metrekare başına ortalama fiyat 27,871 UAH’a kadar düştü. Uzmanlara göre, bu durum Arcade Bankası ve en büyük inşaat firmalarında biri olan “Ukrbud” skandallarından kaynaklanıyor olabilir.
* Diğer dönemlerde, Kiev’deki yeni dairelerde ortalama metrekare fiyatın dinamiği, geleneksel mevsimsel düşüş ve büyümeye uygun seyir göstermişti.
* Şu anda Kiev’da yeni binalarda ortalama yaşam alanı fiyatı 28,387 UAH seviyesindedir. En yüksek olduğu döneme göre sadece 260 UAH düşüktür.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com