Ukrayna ekonomisinin gelişimi için IMF tarafından çizilen üç senaryo

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

IMF’in Ukrayna’da mukim temsilcisi Yosta Lyungman tarafından belirtildiğine göre Uluslararası Para Fonu, Ukrayna’nın olası gelişimi için üç senaryo tanımladı.

En başarılı senaryo: tam bir reform; ortalama senaryo: kısmi reform; kötümser senaryo: reformların yapılmaması. Ukrayna ise bugün ikinci ve üçüncü senaryo arasında bulunmaktadır.

İlk senaryo: Tam bir reform. Yolsuzlukların üstesinden gelmek, kısıtlama olmaksızın bir arazi piyasasının açılması ile yıllık % 6 GSYİH artışını içerir ve bu da halkı 20 yıl içinde % 60 daha zengin olmasını; 2038 civarında Polonya’nın mevcut seviyesine ulaşmasını sağlayacaktır.

İkinci senaryo: Kısmi reformlar yapılması. Yargı sistemindeki boşluğu ve kısıtlı bir arazi piyasasını getirmek. GSYİH’da % 4’lük bir artış ile halkı 20 yıl içinde sadece % 20 daha zengin hale getirecek.

Üçüncü senaryo: Reformlardan vazgeçilmesi Arazi piyasasının açılmaması. % 1.5’e kadar büyüme ile 20 yılda halkın bugünkünden % 20 daha yoksul olması. .

Sunuma göre, Ukrayna‘daki mevcut reform hızı ikinci ve üçüncü senaryo arasındadır.

Ukrayna‘nın özellikle Avrupa ülkelerinin arkasında olduğu öncelikli alanlar arasında IMF temsilcisi yargı sistemini ve hukukun üstünlüğünü (yolsuzluk düzeyi, mülkiyet haklarının korunması), emtia piyasalarını (rekabet ve düzenleme düzeyi) ve finans sektörünü (finansmana erişim, bankaların istikrarı) gösterdi.

Lyungman, gecikmenin olduğu, ancak çok önemli olmadığı diğer sektörler arasında , ticaret ve açıklık (tarifeler ve tarife dışı engeller), Ar-Ge, vergilendirme ve işgücü piyasası olarak belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com