Ukrayna ekonomik verimsizlik nedeniyle 1 trilyon dolar kaybedebilir (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Uluslararası Havayolları Başkanı Yevgeniy Dikhne, Ukrayna’da kamu sektöründeki yönetimsel performansı iyileştirmek için hiçbir şey yapılmadığına ve bu nedenle ülke ekonomisinin verimsizlik içinde olduğuna inanıyor.

Dolar

Gelecek 10 yılda Ukrayna’nın bu sebepten ötürü kaybı 1 trilyon doları bulabilir.

Ukrayna Uluslararası Havayolları başkanı Yevgeniy Dikhne Oboztravel‘da bir blog yazısında Ukrayna’nın ekonomisi verimlilik sorunu yaşadığını ve buna rağmen kamu sektöründe yönetim KPI’sını iyileştirmek için şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtti.

Dikhne “Bu iyimser bir senaryo ve karamsarlığa göre, bu sayı çok daha yüksek çıkacak, çünkü dünyanın önde gelen ekonomileri yorulmadan gelişiyor, modern zorluklara cevap veriyor ve Ukrayna, ilerlemesine izin vermeyen Sovyet sonrası geçmişine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor.” dedi.

Dikhne, hükümet tarafından sunulan Ukrayna ekonomisinin denetimi hakkında “Sovyet sonrası yasaların yolsuzluk yapan yetkilileri cezai kovuşturmadan güvenilir bir şekilde koruduğunu” gösteren hesaplamalar içerdiğini belirterek;

“Tam tersine, daha fazla verimlilik için bir şeyi değiştirmeye çalışan her devlet yöneticisi, Sovyet sonrası hukuk ideolojisine dayanan resmi bir adalet makinesi tarafından takip ediliyor.” dedi.

2017’de Yolsuzlukla Mücadele Bürosu’nun 400’e yakın ceza yargılaması arasında yapılan denetimde, 100’den fazlasının devlete ait işletmelerdeki yolsuzlukla ilgili olduğuna dikkat çekti.

Dikhne, Ukraynalıların işgücü verimliliğinin Orta Avrupa’daki işçilerden 5-6 kat daha düşük olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti “Sektörler açısından en büyük ilerleme, toplam katma değerin % 54 arttığı tarımsal sanayi kompleksinde görülüyor. Ancak yine de AB ülkeleri ve hatta Beyaz Rusya’nın altında kalıyor. Sanayi ve hizmetlerde katma değer a priori, sabit duruyoruz.”

Dikhne, ekibinin Borispol havalimanından sorumlu olduğu 2014’ten 2017’ye kadar üretkenliğini % 20 artırdığını belirtti. Bunun “Sovyet sonrası felsefeye sahip devlete ait bir şirket” olduğunu vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com