Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarım arazilerinde hektar başına fiyat beklentisini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 1 Temmuz 2021 tarihinde moratoryumun kaldırılmasından sonra tarım arazilerinin ortalama fiyatı hektar başına 40-60 bin UAH olacaktır.

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Visotskiy Glavkom ile yaptığı bir röportajda tarım arazi piyasası açıldıktan sonra hektar başına birim fiyatların seviyesi konusunda öngörüsünü paylaştı.

Visotskiy’nin bahsettiğine göre, yasa minimum bir sınır öngörmektedir: Bu değer ise hektar başına 28 bin UAH tutarında olan normatif bir rakam olacaktır.

“Tahminlerimize göre, ortalama fiyat hektar başına 40 bin ila 60 bin UAH olacak.” diye ekledi.

Ona göre, küresel ekonomik krizin arazi fiyatı üzerinde güçlü bir etkisi olmayacaktır. “Gıda yetiştirmek için kullanılan tarım alanlarından bahsediyoruz. Tarım ürünleri için talep her zaman olacaktır, kârlılık bitmez.” dedi.

Visotskiy, uluslararası uygulamalar, pazarın açılmasından sonra arazi değerlerinin giderek arttığını göstermektedir. “Arazi değeri pazarın serbestliğine bağlıdır. İlk aşama bizim için oldukça muhafazakar olduğu için, ilk 2.5 yıl içerisinde hektar başına fiyat artışı önemsiz olacaktır. 2024’ten itibaren tüzel kişiler için satınalma imkânını açtıktan sonra, önümüzdeki beş yıl içinde arazi fiyatları yılda yaklaşık % 10-15 oranında fiyat artacaktır.” dedi.

Hatırlatma: Ukrayna parlamentosu, arazi pazarına ilişkin yasayı Temmuz 2021’den itibaren geçerli olmak üzere kabul etti ve mülkiyet miktarını bireyler için 100 hektarla sınırladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com