Ukrayna Ekonomi Bakanlığı hurda metal ihracatına yasak getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Metal fiyatlarındaki artışın etkisi hurda metal ihracatını ciddi şekilde arttırırken, bu dinamikler yıl sonuna kadar ülkenin bir açıkla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.

Bakanlar Kurulu taslak kararına göre Ukrayna Ekonomi Bakanlığı, 31 Aralık 2022’ye kadar demir hurda metal ihracatına yasak getiriyor.

Bakanlığa göre, hurda metal fiyatı yıl içinde neredeyse iki katına çıktı: Mayıs 2020’de ton başına 265 dolardan Mayıs 2021’de 499 dolara yükseldi. Fiyatlardaki bu artış, bu yıl içinde Ukrayna’dan yapılan hurda metal ihracatında dinamik bir artışı beraberinde getirdi.

2021 yılının sekiz ayı boyunca Ukraynalı işletmeler 410.43 bin ton ağırlığında 157.1 milyon dolar ihracat yaptı. Demirli hurda ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında 29.5 kat ve nicel olarak 19.9 kat arttı.

Dinamikler devam ederse, yıllık hurda metal ihracatı hacmi 1 milyon tonu geçebilir ve bu da 2020’de Ukrayna metalürji işletmelerine yapılan toplam hurda metal tedarikinin yarısından fazlasını oluşturacaktır. Aynı zamanda, Ukrayna’da 2021’in sonunda 500 bin tonun üzerinde bir hurda açığı oluşabilir.

Polonya, Ukrayna ile demiryolu seferlerini yeniden başlatıyor

Açıklayıcı notta , “Yerli askeri-sanayi kompleksinin ihtiyaçları için metal ürünlerin kesintisiz üretimi ve tedariği, makine mühendisliği ve altyapı restorasyonu için yerli metalurji işletmelerine hurda metal sağlanması stratejik olarak önemli hale geliyor.” denildi.

Aynı zamanda, uluslararası anlaşmalar dikkate alınarak, yasak AB ülkeleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, BDT (Rusya Federasyonu hariç), İsrail, Kanada, Karadağ ve EFTA ülkelerine yapılan ihracatlar için geçerli olmayacak.

Daha önce uzmanlar Ukrayna’nın Türkler sebebiyle hurda metal ihracatını engellemesi gerektiğine dair görüş bildirmişlerdi.

İlgili haberimiz: https://www.ukrhaber.com/blog/ukrayna-turkler-sebebiyle-hurda-metal-ihracatina-moratoryum-getirmeli-uzman-gorusu

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com