Ukrayna Ekonomi Bakanı’ndan Merkez Bankası’na ağır eleştiri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Igor Petraşko, 2019 yılında ekonomideki daralmanın ana nedeninin Ukrayna grivnasının güçlendirilmesi olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın grivnayı güçlendirmek için piyasadan çok fazla döviz topladığını da ekledi.

gor Petraşko Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı

Korrespondent’de yer alan habere göre, aynı zamanda Merkez Bankası’nın esnek döviz kuru politikasını desteklediğini de söyleyen Petraşko “Ben sadece döviz manipülasyon için kullanıldığını düşünüyorum. Bizde geçen yıl 23.5 UAH/USD döviz kuru şeklinde güçlendirilmesi, aslında, bizim sanayide ve GSYİH’de düşüşe sebep oldu.” dedi.

Geçen yıl regülatör 8 milyar doların üzerinde bir rekor satın alma gerçekleştirdi.

Petraşko’ya göre, döviz kurundaki dalgalanmalar, yatırımları üretken sektörden üretken olmayana aktarmıştır.

Petraşko gayet emin şekilde “O zamanki Ukrayna yurtiçi tahvillerinin getirisi, herhangi bir risk olmadan ölçek dışına çıktı ve % 30’a ulaştı. Buna nasıl izin verilebilir? Döviz kurunun yardımı ile sanayicilerden, çiftçilerden herhangi bir sebep olmaksızın paraları topladılar ve rezervleri yenilemediler.” diye açıklamada bulundu.

Ona göre, GSYİH’daki düşüşe sebep olan dönemin Aleksey Gonçaruk hükümeti değildi. “Sanırım Merkez Bankası mantıksız bir döviz kuru politikası uygulayarak ekonominin gerçek sektörünlerinden verimsiz sektörlerine pratik olarak para aktarmak için söz verdi.” dedi.

Bakan yüksek indirim oranından da memnun değil. “Anlıyoruz: devlet tahvili piyasası ve benzeri şeyler üzerinde spekülasyonlar var… Herkesin bildiği gibi Merkez Bankası ile çok yakın çalışan yapılar var.” dedi.

Şu anda Ukrayna’da resmi dolar kuru son 3.5 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 27.66’ya yükselmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com