Ukrayna Ekim ayında NATO’ya katılabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savunma Bakanı Andrey Zagorodniuk tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna NATO Gelişmiş Ortaklık Programına Ekim ayında katılabilir.

NATO danışmanlarının ve gözlemcilerinin, ülkedeki reformların ilerlemesiyle ilgili gelişmeleri bildirmek için Ukrayna‘da çalıştıklarını söyleyen Zagorodniuk “Reformların ilerlemesinden kesinlikle memnunlar. Şu andki hızımızla, Ekim ayında NATO’daki durumumuzu gelişmiş yeteneklere sahip bir ortağa yükseltmeyi kesinlikle bekleyebileceğimizi öngörüyorlar.” dedi.

Zagorodniuk’a göre, Ukrayna’nın NATO’da “tam desteği” var ancak ittifakın bazı ülkeleriyle özel “çalışmak” gerekiyor, çünkü belirtildiğine göre bu ülkeler Ukrayna’ya “diğerleri kadar destek olmaya meyilli değiller”.

Ukrayna, geçtiğimiz sonbaharda NATO Geliştirilmiş Ortaklıklar Programına üye olma arzusunu dile getirdi ve bunun için resmi başvuruda bulundu. ABD NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Washington‘un ülkenin programa katılımını destekleyeceğini vurguladı, ancak buna karşılık olarak askeri alanda yolsuzluklardan bahsederek, aktif reformlarla mücadeleyi güçlendirmeyi umduklarını söyledi.

İttifakın ana ortaklarıyla yakın bağları geliştirmeyi amaçlayan program Eylül 2014’te Galler’deki İttifak zirvesinde onaylandı. Halihazırda İsveç, Finlandiya, Gürcistan, Ürdün ve Avustralya programa katılmakatdır.

Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu Başbakan Yardımcısı Dmitriy Kuleba, böyle bir ortaklık çerçevesinde Ukrayna’nın NATO-Ukrayna hatları boyunca gerçekleşen olayların belgelendirilmesine öncelikli erişim sağlayabileceğini açıkladı. Buna ek olarak, bu program istihbarat alanında daha fazla işbirliği ve ortak ülke temsilcilerinin karargahta veya NATO yapılarında görev almaları için fırsatlar sunmaktadır. Aynı zamanda, gelişmiş bir ortak statüsü ülkeyi NATO üyelik eylem planına katılmaya yaklaştırmamaktadır.

Şubat 2019’da Verkhovna Rada, Ukrayna Anayasası‘nda yapılan değişiklikleri onaylayarak, ülkenin NATO’ya olan arzusunu Avrupa-Atlantik kursunun geri dönüşümsüzlüğüne dair bir ifadeyle destekledi. 2020 yılına kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin NATO ordularıyla tam uyumunun sağlanması, 2015 yılında kabul edilen askeri doktrinde yer almaktadır. Nisan 2019’da seçilen Başkan Vladimir Zelenskyi, bu doktrinin değişmezliğini doğruladı.

Kaynak: capital.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com