Ukrayna Eğitim Sistemine Finlandiya’dan Destek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olan Finlandiya, Ukrayna eğitim sisteminin geliştirilmesine malî destek sağlıyor. Böylece Ukrayna eğitim sisteminin çağdaş düzeye getirilmesi hedefleniyor. “Yeni Bir Ukrayna Okulu” adlı 6 milyon dolarlık proje ile 90 bin öğretmene yeni yöntemler öğretilecek. Amaç eğitimde yeni düşünce tarzını yerleştirmek.

Finlandiya eğitim sistemi dünyaya nasıl örnek oldu?

Finlandiya eğitim sistemi ve sosyal politikalarını dönüştürerek dünyanın en ünlü ve saygın eğitim sistemini oluşturdu. Finlandiya, 30 yıl içinde ‘vasat’ bir eğitim sistemini nasıl ‘yetenek kuluçka makinası’na çevirdi?

Bu mucizevi dönüşüm Finlandiya’da 1970’li yıllarda başladı ve yenilikçi reformlar sayesinde değişim ruhu güç kazandı. Ülke, 30 yıl içinde vasat bir eğitim sistemini küresel eğitim sıralamalarının tepesinden inmeyen bir “yetenek kuluçka makinasına” çevirdi. Böylece sofistike bir sanayi ekonomisi yarattı.

Finlandiya işin mutfağından başlayarak hem ders saatlerini kısalttı, hem de sınav ve ödev sayısını azalttı.

Uluslararası eğitim uzmanları, bu anlayışın gizli formülünü inceliyor. Finlandiya ise, sırrını şöyle açıklıyor: Kaliteli kamu eğitimi, sadece eğitim politikalarının değil aynı zamanda sosyal politikaların bir sonucudur.

1990’lu yıllarda ‘Finlandiya Dersleri” kitabında bu reformların yaratıcılarından eğitimci Pasi Sahlberg, şu ifadeleri kullanmıştı: “Yüksek sosyal refah düzeyi, çocuklar için eşit fırsatlar, aynı zamanda bedava ve kaliteli öğrenmeyi garantilemekte kritik bir rol oynuyor.”

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com