Ukrayna dünyanın en mutsuz ülkelerinde ilk sıralara yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası küresel araştırma şirketi Gallup International’ın sonuçlarına göre, Ukrayna 2020’de mutsuz ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.

41 ülkeden 38 binden fazla yetişkinle yapılan görüşmeler sonucunda belirlenen sıralama puanlamada Ukrayna +14, Türkiye ise +25 puanla mutsuz ülkeler arasında gösterildi. En mutlu ülkeler ise +85 puanla Kırgızistan ile +78 puanla Kazakistan oldu. Dünya ortalaması ise +40.

Genel olarak araştırmanın sonuçlarına göre, araştırmanın yapıldığı ülkelerdeki katılımcıların % 54’ü kendilerini mutlu gördüklerini, yalnızca % 14’ü mutsuz olduklarını ifade etti. Bu oran Ukrayna’da ise % 49 ve % 35 olarak belirtildi. Dünyadaki insanların % 31 kendini ne mutlu ne de mutsuz olarak görürken, Ukrayna’da bu oran % 14 oldu.

Türkiye’de ise kendisini mutlu olarak görenlerin oranı % 46 iken, mutsuz olarak görenlerin oranı % 21 çıktı. Ne mutlu ne mutsuz diyenler ise Ukrayna ile karşılaştırınca epeyce yüksek ve % 31.

Yeterince mutluyum diyenler Ukrayna’da % 5 iken Türkiye’de % 7; yeterince mutsuzum diyenler Ukrayna’da % 10, Türkiye’de ise % 6. Her iki ülkede bu açıdan dünya ortalamasının gerisinde kaldı.

2019 yılında Ukrayna’nın mutluluk endeks puanı ise +33 iken, 2020 yılında +14 olarak keskin bir düşüş gösterdi.

Mutlu Ukraynalıların sayısı (% 49) hala mutsuzların sayısından (% 35) fazladır. Yıl boyunca, mutlu insan sayısı pratikte değişmedi. Mutluluk endeksindeki düşüşün mutsuz insan sayısındaki artıştan kaynaklandığı bildirildi.

Buna ek olarak Ukrayna, sakinlerinin kişisel yaşamlarını mutsuz görme eğiliminde olduğu ilk on ülke arasında yer alıyor.

Anket sonuçları ayrıca insanların 2021 hakkında daha iyimser olduğunu gösteriyor. Ukraynalıların % 43’ten fazlası önümüzdeki 12 ayın öncekilerden daha iyi olacağına inanırken, % 24’ü daha kötü olacağını düşünmekte. % 26 ise değişmeyecek demiştir. Ukraynalıların % 37’si ise 2021 yılının bir öncekinden daha iyi olacağına inanıyor.

Gallup International Yıl Sonu Araştırması, 1977’de Dr. George Gallup tarafından kurulan ve başkanlık edilen yıllık bir gelenektir. Anket 2020 yılında dünyanın 41 ülkesinde yapıldı.

Ukrayna’da çalışma, Demokratik Girişimler Vakfı ile işbirliği içinde Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Anket, rastgele bir cep telefonu numarası örneğine dayalı olarak CATI yöntemi (bilgisayar kullanılarak telefon görüşmeleri) kullanılarak Aralık 2020’nin başlarında gerçekleştirildi. Anket sırasında 1000 mülakat yapıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com