Ukrayna dünyanın en büyük biyogaz kompleksinin ilk etabını devreye aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu ay içerisinde tarımsal MHP Holding (Mironivsky Hliboproduct) bünyesinde faaliyet gösteren, 12 MW kurulu güce sahip “біогаз Ладижин” (Biyogaz Ladijin) biyogaz kompleksinin ilk aşaması devreye alındı.

Tesis, Vinnitsa bölgesinde bulunan Ladijin kasabası yakınlarında yer almaktadır.

Bir biyogaz kompleksinin inşaa projesi, kurulu enerji kapasitesi 24 MW olan iki etapta uygulanacak olup, bu kapasite, santrali dünyadaki tavuk organik atıklarının işlendiği en büyük biyogaz kompleksi yapmaktadır.

Biyogaz kompleksinin ilk aşamasında üretilen elektrik miktarının, 35,000 ailenin eşzamanlı olarak kullanacağı enerji ihtiyacı için yeterli olacağı bildirilmektedir.

Belirtildiğine göre, Biyogaz Ladijin projesinin sadece ilk aşaması Vinnitsa bölgesinin Tulçinski ve Gaysinski şehirlerindeki tüm evlerin elektrik ihtiyacını sağlayabilmektedir.

Endüstriyel ölçekte ise biyogaz kompleksinin ilk aşamasında üretilen enerji, MHP Holding Tarımsal Sanayi kümelenmesinin kapasitelerinin yaklaşık % 40’ına elektrik sağlamak için yeterlidir.

Biyogaz kompleksi, emerji üretiminin yanısıra ayrıca bitkiler için kullanılmak üzere yüksek kalitede organik biyo-gübre üretmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com