Ukrayna, dünyadaki en büyük patates kıtlığına sahip ülke oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Resmi olarak dünyanın en büyük üç patates üreticisinden biri olarak kabul edilen Ukrayna, aynı zamanda bu ürünün iç sıkıntısı nedeniyle en büyük patates ithalatçılarından biridir ve Rusya’dan satın almaktadır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Yatırım Departmanı’nda ekonomist olan Andrey Yarmak, zn.ua’daki köşesinde bundan bahsetti.

Yermak “Sadece 2019/20 sezonunda (Temmuz 2019’dan Haziran 2020’ye kadar), tohum hariç tüketim için neredeyse yarım milyon ton taze patates ithal edildi! Bu, Ukrayna’yı taze patates pazarında dünyanın en büyük patates ithalatçılarından biri haline getirdi. Önde gelen ithalatçılar (Belçika, Hollanda, İspanya ve Almanya) patatesleri esas olarak işlenmek veya yeniden ihraç edilmek üzere ithal ediyorlar. Ancak resmi olarak Ukrayna’nın Çin ve Hindistan’ın ardından dünyanın en büyük üç patates üreticisinden biri olduğu kabul ediliyor (bu arada, bu hiç de doğru değil)” diye kaydetti.

2020’de Ukrayna’nın Rusya’dan bile patates satın aldığını belirten Yarmak:

“Avrupa’da, süpermarketlerde topraklı kirli patateslerin satıldığı tek bir ülke var. Evet, burası Ukrayna. Ve unutmayın ki Ukrayna süpermarketlerindeki patates satış hacmi, portakal satış hacminden daha az. Bu gerçekleri, “Avrupa tahıl ambarının” patates sorunlarındaki nedenini anlamak açısından önemlidir. 2020’de kendisine “ikinci ekmek” (patatesi kastediyor) sağlayamadı ve hatta bunu sadece herhangi bir yerden değil, Rusya’dan satın aldı.” şeklinde açıkladı.

FAO temsilcisi, profesyonel olanlar da dahil olmak üzere, patates yetiştiren Ukraynalı çiftliklerin büyük çoğunluğunun patatesleri pazarlanabilir görünüme getirecek ekipmanlara sahip olmadığını vurguladı: temizlik, yıkama, ayırma, paketleme hatları vb.

“Yetiştiricimiz, arıtmaya yatırım yapmaktansa fazladan 100 hektar patates ekebilir. Sonuçta, patatesleri bitirmeye ve ayırmaya başlarsanız, daha da kötü göründüğü ortaya çıkıyor. Bu nedenle, daha pahalı ekipmanlara yatırım yapmanız, çeşitleri değiştirmeniz, sulama kurmanız gerekir. Yani, tüm üretim sistemini değiştirmek çok zahmetli ve pahalıdır ve bu nedenle yapılmıyor.” diye vurguladı uzman.

Yarmak’a göre Ukrayna’da meyve ve sebze departmanlarından sorumlu süpermarket yöneticilerinin nitelikleri de her zaman ihtiyaç düzeyinde değildir diyerek “Ucuz patates stratejisi işe yaramadı. Sonuçta, ne süpermarket zincirinin temsilcileri ne de Ukrayna’daki üreticiler hammadde ile bitmiş ürünler arasındaki temel farkı anlayamadı. Patates, ancak tüketicinin satın almak istediği biçimde süpermarket rafına teslim edildiklerinde bitmiş bir ürün haline geliyor. Ve Ukrayna’da süpermarketlerde satılanın% 99’u ham halde ve orada olmamalı.” diye belirtti.

Ayrıca, AB’de işleme amacıyla yetiştirilen patateslerin, Ukrayna’da taze tüketim için yetiştirilen patateslerden önemli ölçüde daha yüksek kalite parametrelerine sahip olduğunu da belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com