Ukrayna dünya pasaportları sıralamasında bir sıra yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2019’un dördüncü çeyreğinde Ukrayna dünya pasaportu sıralamasında bir sıra yükseldi ve şu anda 43. sırada. Aynı zamanda, üç ay boyunca vizesiz giriş yapıp kalınabilen ülke sayısı ise 126 oldu. Pozisyondaki değişiklik, diğer devletlerin sıralamadaki hareketi nedeniyle meydana geldi.

Ukrayna’nın yeri, 1 Ekim 2019 tarihinde Henley & Partners tarafından yayınlanan ve 2019 yılının dördüncü çeyreğinde dünyadaki vizesiz rejimdeki değişiklikleri yansıtan güncellenmiş Passport Index‘in verileriyle kanıtlanmaktadır.

– Endekste ilk sırada Japonya ve Singapur yer alıyor. Bu ülkelerin pasaportları 227 ülkeden 190’ına vizesiz ziyaret edilmesine izin veriyor.
– İkincisi ise 188 ülkeye vizesiz seyahat edebilen Almanya, Finlandiya ve Güney Kore pasaportları.
– Danimarka, İtalya ve Lüksemburg 187 ülkeye vizesiz seyahat edebilen ülkeler arasında üçüncü sırayı paylaştı.
– Büyük Britanya ve ABD ise 6. sıradalar. 2010’dan bu yana en düşük sıraya düştüler. 2014 yılında her iki ülke de sıralamada birincilikteydi.

Bakınız: 2019 Pasaport Sıralamasında Ukrayna 41, Türkiye 52. Sırada

Son üç aylık periyotta en başarılı ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Ülke, birkaç Afrika ülkesine vizesiz giriş hakkı alarak beş sıra birden tırmandı ve 15. sıraya yerleşerek 172 ülkeye vizesiz girebilmektedir.

Yatırım programları yoluyla vatandaşlıklarıyla tanınan Malta ve Güney Kıbrıs’ın konumu da yükselmiştir. Malta vatandaşları, dünyanın 183 ülkesini vizesiz ziyaret edebilir. Güney Kıbrıs ve Monako ise 173 ülke ile 14. sırayı paylaştı. Afganistan, 25 ülkeye vizesiz giriş imkanı ile endeksin 107. ve son sırasında.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com