Ukrayna Donbass ve Kırım’da Rus pasaportu dağıtılması sebebiyle çifte vatandaşlık getiremez

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın şu anda yasama düzeyinde çifte vatandaşlığı meşrulaştıramadığını, çünkü Ukrayna vatandaşlarının Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen Donbass ve Kırım topraklarında zorunlu Rus pasaportu bulunduğunu söyledi.

Kendisinin çifte vatandaşlıktan yana olduğunu ve eğer şu anda Ukrayna’da barış zamanı olsaydı, Ukrayna parlamentosunun tüm dünyada yaşayan Ukraynalılar için bir öncelik olarak ilgili yasanın getirilmesi için hızlı bir şekilde oy vereceğini kaydetti.

Stanford Üniversitesi öğrencilerinden gelen soruları yanıtlayan Zelenskiy “Bu konu tam olarak çok zor çünkü pasaportları (Rusya’yı kastederek) olan kimileri ile başka vatandaşlıkları olan bazı vatandaşlar bu yasayla Ukrayna’ya girebiliyor ve bugün sınırlarımızı çok ciddi bir şekilde korumamız gerekiyor. Biliyorsunuz ki Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına 20 yılı aşkın süredir Rus pasaportları veriliyor. Şimdi geçici olarak işgal edilen Donbass topraklarında da paralel şeyler oluyor. Ukrayna topraklarında yaklaşık 600 bin Rus pasaportu dağıtıldı.” dedi.

Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Stratejik Ortaklık hakkında açıklama

Aynı zamanda, konunun güncelliğini koruduğunu ve Ukraynalı parlamenterler arasında değerlendirildiğini vurgulayan Zelenskiy “Yani, bu konu ile alakalı olarak, ancak bu zorlukları dikkate alarak çifte vatandaşlık üzerine mevzuat oluşturmamız gerekiyor. Evrensel olamaz, her topluluk ve her ülke için ayrı ayrı evrensel bir yaklaşımla hareket edebiliriz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com