Ukrayna Dışişleri Bakanlığı istişareler için Belarus Büyükelçisini geri çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna Dışişleri
Bakanlığı’nın Ukrayna-Belarus ilişkilerini değerlendirmek için Kiev’de istişarelerde bulunmak üzere Ukrayna’nın Belarus Büyükelçisi Igor Kizim’i çağırdığını söyledi.

Dmitriy Kuleba

Kuleba “Bunu dikkate alarak, Ukrayna-Belarus ilişkilerinin gelişmekte olan yeni gerçeklikteki olasılıklarını değerlendirmek, tüm faktörleri dikkate alarak uygun kararlar geliştirmek için Ukrayna’nın Belarus Büyükelçisi Igor Kizim’i Kiev’deki istişareler için çağırmaya karar verdim. Tarihte ilk kez böyle bir adıma başvuruyoruz. Belarus ile ilişkilerimiz ve bunu yalnızca Minsk’in kabul edilemez eylemleri yüzünden yapıyoruz.” dedi.

Bakan, geçen Cuma günü Minsk’in tutuklanan “Wagner savaşçılarını” Ukrayna’ya teslim etmek için tüm hukuki ve ahlaki gerekçelerin varlığına rağmen Rusya’ya teslim ettiğini hatırlatarak “Bu adım ülkelerimiz arasındaki güveni baltaladı ve ikili ilişkilerimize ağır bir darbe indirdi. Bundan sonra, Aleksander Lukaşenko defalarca ve tamamen dayanaksız bir şekilde Ukrayna’yı Belarus’a karşı düşmanca adımlar atmakla suçladı. Hem vatandaşların kişisel güvenliğine, hem de genel olarak bölgesel güvenliğe niteliksel olarak yeni tehditler bulunmaktadır. Belarus’taki durumun çözümünde Rusya ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün olası aktif katılımına ilişkin resmi raporlar var. Bu gerçeklerin ve eylemlerin birleşimi; halkın Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçlarına güvensizliği sonrasındaki olaylar, Belarus-Ukrayna ilişkilerindeki durumu kökten değiştiriyor.”

Ukrayna’nın ulusal çıkarlarını sert bir şekilde savunacağına dair güvence veren Kuleba, aynı zamanda, büyükelçinin istişare için çağrılmasının, Ukrayna vatandaşlarının Belarus topraklarındaki haklarını ve meşru menfaatlerini güvence altına alma yeteneğini hiçbir şekilde etkilemeyeceğini belirten Dışişleri Bakanı “Bu fırsatı değerlendirerek, Belarus’taki olayların şiddetlenmesi nedeniyle Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın bu ülkeye seyahat etmekten kaçınmayı çoktan tavsiye ettiğini hatırlatmak isterim.” diye vurguladı.

Bakanlık, büyükelçiyi başkentte istişareler için çağırmanın, bu büyükelçinin akredite olduğu yabancı bir devletin politikalarından veya dostane olmayan eylemlerinden memnuniyetsizliği göstermek için kullanılan diplomatik yanıt biçimlerinden biri olduğunu açıkladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com