Ukrayna, Dijital Yaşam Kalitesi sıralamasında 65, Türkiye 44. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Surfshark tarafından, dünya nüfusunun % 81’ini (yaklaşık 6.3 milyar kişi) oluşturan 85 ülkeyi kapsayan bir çalışma ile 2020’de Dijital Yaşam Kalitesini (DQL) derecelendirildi. Dijital yaşam kalitesi genel sıralamasında Ukrayna 65. sırada kendine yer bulurken, Türkiye 44. sırada yer aldı.

Ukrayna, Dijital Yaşam Kalitesi sıralamasında 65, Türkiye 44. sırada

Dijital yaşam kalitesini değerlendiren araştırmacılar internetin, e-güvenliğin, devletin online hizmetlerinin ve e-altyapının kalitesini ve kullanılabilirliğini ölçmektedirler. Bu yıl araştırmacılar, dijital yaşam kalitesi en yüksek 10 ülkeden 7’sinin Avrupa’da olduğu ve Danimarka’nın önde olduğu sonucuna vardılar. İskandinav ülkelerinin vatandaşlarına yüksek kaliteli dijital refah sunma konusunda mükemmel olduğu da belirtiliyor. Bölgesel olarak Kanada, Amerika’da en yüksek dijital yaşam kalitesine sahip ülke olarak öne çıkarken, Japonya Asya’da lider konumdadır. Afrika ülkeleri arasında, Güney Afrika’daki insanlar dijital yaşamlarının en yüksek kalitesine sahipken Yeni Zelanda, çeşitli dijital alanlarda Avustralya’nın önünde Okyanusya’yı yönetiyor.

Araştırmacılar, Singapur’un en kaliteli internete sahip olduğunu ve onu İsveç ve Hollanda’nın izlediğini buldu. Aynı zamanda, en erişilebilir İnternet erişimi İsrail, Kanada ve Azerbaycan’da bulunmaktadır.

Birleşik Krallık, Fransa ve Litvanya e-güvenlikleri için küresel olarak öne çıkarken, Singapur, Birleşik Krallık ve ABD e-devlet hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına öncülük ediyor. Elektronik altyapının gelişimi açısından liderler Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç ve Danimarka’dır.

Dijital Yaşam Kalitesi araştırması, ankete katılan ülkelerden hiçbirinin 0.8 eşiğini geçmediğini ve hiçbir ülkenin tüm boyutlarda ilk üçe girmediğini ortaya koydu ve bu da tüm dijital alanlarda iyileştirme için alınacak yol olduğunu gösteriyor.

Dijital Yaşam Kalitesi Endeksinde Ukrayna ve Türkiye’nin Yeri

Dijital Yaşam Kalitesi sıralamasında 2020 yılında Ukrayna 0.47 endeksle 65. sırada yer aldı. Bu, aynı zamanda Ukrayna’nın dijital yaşam kalitesinin ortalamanın altında olduğunu göstermektedir. Bu derecelendirmede Ukrayna, DQL’20 endeksinde Ukrayna’dan daha yüksek sıralarda yer alan komşularının – Macaristan, Polonya, Slovakya, Romanya ve Rusya – gerisinde kalıyor. Aynı derecelendirmede 0.54 endeksle Türkiye ise 44. sırada yer aldı. Konumu Ukrayna’dan daha iyi olsa da, 0.56 olan küresel ortalamanın altında yer almıştır.

Ukrayna, bu göstergede Romanya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi bazı komşularının önünde olmasına rağmen, İnternet erişilebilirliği açısından 0.06 endekle dünyada 42. sırada yer almaktadır (geniş bant ve mobil İnternet erişimi için genel gösterge dikkate alınarak). Türkiye ise bu göstergede daha geride bulunmakta olup, 0.05 endeksle 52. sıradadır.

İnternet kalitesi açısından 0.60 endeksle Ukrayna 60. sıradadır. Ukrayna’da mobil ve geniş bant internet görece istikrarlı iken, hem mobil hem de geniş bant internetin hızı internetin genel kalitesini olumsuz etkilemektedir. Türkiye ise 0.61 endeksle Ukrayna gibi küresel ortalamanın altında kalarak 55. sırada yer almıştır.

Elektronik altyapıda her iki ülkede ortalamanın altında kalırken, Ukrayna 68, Türkiye 60. sıradadır.

Elektronik güvenlik açısından Ukrayna 0.53 endeksle ortalamanın altında kalarak 42. sırada yer alıyor. Düşük konum, etkisiz veri koruma yasalarından kaynaklanmaktadır. Türkiye ise elektronik güvenlikte 0.63 endeksle ortalamanın üstünde kendine yer bularak 37. sıradadır.

Ukrayna e-devlet alanında 0.57 endeksle ortalamanın epeyce altında kalarak 75. sırada yer alırken, Türkiye 0.76 endeksle ortalamın üstünde kalarak 33. sırada yer almıştır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com