Ukrayna, devlete ait işletmelerdeki yolsuzluk nedeniyle GSYİH’nın % 1’ini kaybediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomi Bakanlığı bakan yardımcısı Pavel Kuçta’nın yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna devlete ait işletmelerdeki yolsuzluklardan dolayı GSYİH’nın % 1’ini kaybediyor.

Finance.ua’nın verdiği habere göre,  Kuçta “Devlete ait işletmeler değişime şiddetli direnç gösteriyor. Devlete ait 3.733 işletme var. Bu büyük bir yolsuzluk ölçeğidir. NABU, devletin yolsuzluktan ötürü gördüğü zararı 18 milyar UAH, yani GSYİH’nın % 0.5’i olarak tahmin ediyor. Bunlar sadece açık davalar üzerinden yapılan tahminler. Davalarda henüz bulunmayan ya da henüz yeterince kanıt bulunmayan davalar için en azından aynı tutarın tahsil edileceğini biliyoruz. Yani, devlete ait işletmelerdeki yolsuzluklardan ötürü GSYİH’nın % 1’ini kaybediyoruz. Siyasi ekibin değişmesi bunun üstesinden gelmeyi mümkün kılıyor.” dedi.

Özelleştirmenin önceden ifade edildiği gibi bir öncelik olduğunu, ancak gerçekte engellendiğini belirtti.

“Şimdi durum değişti. Bu alandan sorumlu olan bir kişi olarak, destek olmadığını söylemek için hiçbir nedenim yok. Parlamento, binden fazla girişimin özelleştirilmesini yasaklayan yasaların listesini aldı ve sakince iptal etti. Tüm devlet işletmelerinin % 9’unu (400’ün üzerinde) hali hazırda Devlet Mülkiyet Fonuna devrettik. Görüyorum ki, baskıya rağmen ileriye gidebiliyoruz.” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com