Ukrayna, devlet organlarına yönelik siber saldırının ilk ayrıntıları yayınlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
siber güvenlik

Ukrayna Dijital İşler Bakanlığı, bilgisayar korsanları tarafından Ukrayna devlet organlarına yönelik siber saldırının ilk ayrıntılarını yayınladı. Uzmanlar, bunun bir tedarik zinciri saldırısı olduğuna inanıyor.

Devlet Özel İletişim Servisi, Ukrayna Güvenlik Servisi ve Siber Polis ile birlikte, 13-14 Ocak gecesi Ukrayna devlet organlarının internet sitelerine yapılan siber saldırıyı soruşturmaya devam ediyor. Toplamda, 10’u yetkisiz müdahaleye maruz kalan 70’den fazla kaynağa saldırı düzenlendi.

Bakanlık, saldırganların saldırıdan etkilenen web kaynaklarını yönetme haklarına erişimi olan ticari bir şirketin altyapısını hacklediğini söyledi.

Sitelerin içeriği değiştirilmedi ve hiçbir kişisel veri sızdırılmadı. Maliye Bakanlığı, uzmanların bakanlık ve daire ekipleriyle birlikte çoğu sitenin yeniden normal çalışmalarına döndürüldüğünü söyledi.

Azerbaycan, Ukraynalılar için yaklaşık 2 yıldır yürürlükte olan giriş kısıtlamalarını iptal etti

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin girişimiyle, önemli devlet kaynakları, özellikle “Diya” portalı kapatıldı. Bu, sorunu kontrol altına almak ve saldırının yayılmasını önlemek için gerekliydi. Mobil uygulama “Diya” şu anda normal modda çalışıyor.

Ukrayna kamu organlarının internet sitelerine 14 Ocak gecesi düzenlenen hacker saldırısının, son 4 yıldır ülkedeki en güçlü saldırı olduğu ortaya çıktı.

Devlet Özel Servisi Başkan Yardımcısı Viktor Jora “Maalesef bunun son dört yılın en güçlü saldırısı olduğunu söyleyebiliriz. En azından kapsamı gözönüne alındığında. Uluslararası ortaklarımızın bu olayı araştırmamıza yardımcı olmayı teklif ettiğini belirtmek isterim. Onlarla aktif olarak işbirliği yapıyoruz.” dedi.

Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları ise hükümet web sitelerine yapılan saldırının Rusya Federasyonu tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Yapılan bir açıklamada “Uzun bir süredir devlet kurumlarına toplu bir saldırı olmadı. Mevcut saldırının, Rusya’nın Ukrayna’nın NATO ile gelecekteki işbirliğine ilişkin müzakerelerde son yenilgisiyle bağlantılı olduğunu varsayıyoruz. Son zamanlarda Moskova, Ukrayna sınırları yakınında askeri tatbikatlara yeniden başladı. Ve Ukrayna devlet kurumlarına yönelik bilgisayar korsanlığı eylemleri de Ukraynalılara yönelik bu psikolojik saldırının bir parçası olabilir.” denildi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Siyasi ve Güvenlik Komitesi ile siber güçlerin hükümet web sitelerine yapılan siber saldırılar sonrasında Kiev’e nasıl yanıt verileceğini ve Kiev’e nasıl yardım edileceğini görüşmek üzere toplanacağını söyledi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı endişelerini dile getirdi ve Ukrayna’ya yönelik siber saldırıyı kınadı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Ukrayna, siber işbirliğini güçlendirmek için önümüzdeki günlerde bir anlaşma imzalayacak. Bu, Kiev’e kötü amaçlı yazılım hakkında bilgi paylaşmak için Batı platformuna erişim sağlayacaktır.

2021 yılında dünyanın en dakik havayolları belirlendi

Estonya Başbakanı Kaya Kallas, Ukrayna devlet kurumlarının web sitelerine yapılan siber saldırıyı kınadı. Ülke, sonuçları ortadan kaldırmak ve siber savunmayı güçlendirmek için ülkemize şimdiden yardım etmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı ofisi siber saldırılara yanıt vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Tedarik Zinciri Saldırısı Nedir?

Kamu kuruluşlarının ya da özel şirketlerin diğer firmalardan temin ettiği donanım ve yazılım ürünlerindeki güvenlik açıklarından faydalanarak, bu çözümler üzerinden gerçekleştirilen siber saldırılara denmektedir. Tedarik zinciri saldırıları, genellikle yazılım güncellemelerine veya açığı bulunan firmware’lere dahil edilen kötü amaçlı kod parçacıkları ve benzeri zararlı programlarla yapılmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com