Ukrayna Devlet Dili yasasını ihlal edenlere cezalarda durum

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna dilinin devlet dili olarak işleyişine dair yasaların ihlal edilmesine ilişkin cezalar 2-3 yıl içinde başlayacak.

Dil Ombudsmanı Tatyana Monakhova “Ceza sistemi yarın başlamıyor. Kanunda, bu cezalar 2-3 yıl ertelenmiştir. Bu, yasaların bize pratikte uygulamaya hazırlanmak için zaman kazandırdığı anlamına geliyor.” dedi.

Yasaları çiğnemekten ötürü para cezası verilmez.

“Devlet dilindeki yasanın ihlal edilmesine ilişkin hiçbir cezai sorumluluk yoktur. İdari sorumluluk verilir.” dedi.

Devlet Dilinin Korunması Komiseri, yasanın temel görevinin, Ukrayna vatandaşlarının devlet dilinde bilgi ve hizmet alma haklarını sağlamak olduğunu belirtti.

Monakhova, “Bir kişi bir vatandaş olarak devlet ile karşı karşıya gelirse ve “beni koru” ,“beni eğit”, “bana bir iş ver” diyorsa, bu devlet dilinin kullanılmasını gerektirir.” dedi.

Dil ombudsmanı, “Ukrayna dili bir vatandaşın toplumda yer edinmesi için bir araçtır. Üniversiteye gitmek, kamu hizmeti almak, Ukrayna ordusunda hizmet etmek için.” şeklinde vurguladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com