Ukrayna Devlet Dili Yasası’na ihlallere cezalar yürürlüğe girdi: kim ve ne kadar ceza alacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 16 Temmuz itibariyle, dil yasasını ihlal eden işletmelere, bireylere ve yetkililere para cezası kesilmesine dair Devlet Dili Yasası’nın cezai hükümleri yürürlüğe giriyor.

Eğitim, bilgi, kullanıcı arayüzü, ulaşım vb. alanlarda dil yasasını ihlal edenlere 11.9 bin UAH’a kadar para cezası verilebilecek.

Devlet Dilini Koruma Komiseri Taras Kremen tarafından ifade edildiğine göre cezai yaptırımların boyutu 3,400 UAH ile 11,900 UAH arasında değişmektedir.

Vinnitsa’da bugün Rus roket saldırılarında hayatını kaybedenler için yas ilan edildi

Kremen’e göre, bölgelerdeki dil ombudsmanı temsilcileri, ihlallere karşı idari protokoller hazırlayabilecekler. Bundan sonra bunları değerlendirecek ve uyarı veya para cezası şeklinde hükümler verecektir.

16 Temmuz’dan itibaren dil komiserleri, devlet yetkilileri ve yerel yetkililere, işletmelerin yöneticileri ve çalışanlarına, her türlü mülkiyetteki kurum ve kuruluşlara ve dil yasasını ihlal eden diğer kişilere para cezası uygulayabilecek.

Para cezaları aşağıdaki gibi olacaktır:

  • ihlal ilk kez işlenirse – 3400 ila 8500 UAH;
  • bir yıl içinde tekrarlanan ihlal – 8500 ila 11900 UAH.

Ayrıca, gerekliliklere uyulmaması durumunda, yetkili kişi 1700-3400 UAH para cezasına çarptırılabilir.

Eğitim, bilim, kültür, kitap yayıncılığı, kullanıcı arayüzleri, genel bilgiler, halka açık etkinlikler, reklamcılık, teknik ve proje bilgilendirme, sağlık, spor, telekomünikasyon, posta ve ulaşım altyapısı alanlarında dil yasasının ihlalleri için cezalar uygulanabilmektedir.

Yasanın temel görevi, Ukrayna vatandaşlarının devlet dilinde bilgi ve hizmet alma haklarını sağlamak olup, birincil olarak Ukraynaca hizmet verilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Devlet Dili Yasası 2019 yılında kabul edilmiş olup, ihlallere ceza uygulaması ertelenmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com