Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı: Rusya Beni Alsın Askerlerimi Bıraksın

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, Rusya’nın Karadeniz’de esir aldığı 24 Ukraynalı askerini kendisiyle takas edilmesini teklif etti.

“KALBİM PARÇALANIYOR”

Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) haberine göre Bild gazetesine konuşan Voronçenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin esir alınan Ukraynalı askerleri serbest bırakırsa Rus hapishanesine girmeye hazır olduğunu kaydederek, “Rusya’da yasa dışı olarak alıkonulan kendi askerlerimi görünce kalbim parçalanıyor.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko’nun aksine Voronçenko NATO savaş gemilerinin ülkesine Azak Denizi’nde yardım edebileceğini düşünmediğini ifade ederek, “2003 yılında imzalanan anlaşmaya göre, bir askeri geminin Azak Denizi’ne girmesi için hem Ukrayna, hem de Rusya’nın izin verilmesi gerekiyor. Bu demek ki Ukrayna istese bile, Rusya buna izin vermeyecek.” dedi.

Öte yandan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı, NATO’yu Karadeniz’deki askeri varlığı arttırmaya davet etti.

Daha önce, Kiev’de düzenlenen Uluslararası Deniz Güvenliği Konferansında konuşan Voronçenko, Ukrayna’nın Türkiye’den Montrö Sözleşmesi’nin 19. maddesi uyarınca İstanbul Boğazı’nın Rus gemilerine kapatılmasını istemeyi planladığını dile getirmişti.

RUSYA AZAK DENİZİ’NE GİRMEYE ÇALIŞAN UKRAYNA GEMİLERİNE SALDIRDI

Rusya, Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında 25 Kasım tarihinde güya “karasularının ihlal edildiği” iddiasıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere silahlı saldırı gerçekleştirdi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Kerç Boğazı açıklarındaki Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığı bildirildi.

Saldırıdan sonra Ukrayna’ya ait üç gemi Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Gemide bulunan 24 Ukraynalı asker esir alındı. Saldırıda 3 askerin yaralandığı bildirildi.

Daha sonra Kırım’ın sözde mahkemeleri Ukraynalı askerler hakkında tutuklama kararı aldı. Rusya tarafından alıkonulan 24 Ukraynalı asker 25 Ocak 2019’a kadar tutuklu kalacağı duyuruldu. 30 Kasım tarihinde ise Ukraynalı askerlerin Moskova’ya sevk edildiği duyuruldu. 21 Ukrayna askerinin Lefortovo tutukevine, yaralı 3 askerin ise Matrosskoya Tişına tutukevinin hastanesine yerleştirildiği aktarıldı.

Kırım Haber Ajansı’nın QHA

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com